Испански учени са направили ДНК анализ на знаменитияизследовател и мореплавателХристофор

...
Испански учени са направили ДНК анализ на знаменитияизследовател и мореплавателХристофор
Коментари Харесай

ДНК анализ разкрива произхода на Христофор Колумб

Испански учени са създали ДНК разбор на знаменитияизследовател и мореплавателХристофор Колумб - чака се тяхното проучване на разкрие неговия генезис, който от пет века е затулен в тайнственост,съобщи EPT.

Много страни водят диспути освен за произхода, само че и за мястото, където е бил заровен мореплавателят, който проправи за европейците пътя към Северна и Южна Америка в края на XV век. Много историци оспорват „ обичайна “ доктрина, че той е от Генуа, Италия. Според други теории Колумб е евреин от Испания, или грък, или баск, или португалец.

Проучване, ръководено от криминалиста Мигел Лоренте, изследва дребни проби от остатъци, заровени в катедралата в Севиля. Дълго време се смяташе, че е това е мястото на последния покой на Колумб, макар че има и други теории за местоположението на гробницата му.

Те съпоставиха тези проби с такива на известни негови родственици и потомци. Откритието ще бъде оповестено в документален филм, озаглавен „ ДНК на Колумб: същинският генезис “.

Лоренте осведоми за проучването, само че не разкри заключенията от него. Той сподели единствено, че теорията, че останките от Севиля в действителност принадлежат на Колумб, е доказана.

Търсенето на произхода на мореплавателя беше затруднено от доста фактори, в това число големия размер от данни. Но „ резултатът е съвсем изцяло меродавен “, увери криминалистът.

Колумб умира във Валядолид, Испания, през 1506 година, само че желае да бъде заровен на остров Испаньола, който през днешния ден се дели от Хаити и Доминиканската република. Тленните му остатъци са пренесени там през 1542 година, по-късно в Куба през 1795 година, а през 1898 година, както мнозина имат вяра - в Севиля, Испания.

През 1877 година служащи намират оловен ковчег, заровен зад олтара в катедралата на Санто Доминго, столицата на Доминиканската република. В него имало кости, за които се считало, че принадлежат на Колумб. Лоренте твърди, че и двете теории може да са годни, защото и двата открити скелета не са цялостни. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР