Испански метеоролози прогнозираха увеличаване на честотата на топлите метеорологични вълни

...
Испански метеоролози прогнозираха увеличаване на честотата на топлите метеорологични вълни
Коментари Харесай

След 30 години настоящото лято ще се счита за хладно

Испански метеоролози предвидиха увеличение на честотата на топлите метеорологични талази заради антропогенно влияние върху околната среда, написа испанският вестник El Pais. Екстремните жеги ще се появяват по-често в бъдеще, което ще докара до увеличение на смъртността и броя на пожарите, написа организация " Фокус ".

Испания беше наранена от първата вълна горещини тази година. В някои елементи на страната се чака температурата да се увеличи до 45 градуса по Целзий, а през нощта да не пада под 26-28 градуса. Такова горещо време в страната бе записано няколко дни след публикуването на отчета на Междуправителствената комисия по изменението на климата към Организация на обединените нации за човешкото влияние върху атмосферата, океаните и сушата.

Докато горещите талази удариха Иберийския полуостров след публикуването на отчета, представителят на испанската държавна метеорологична организация Рубен дел Кампо удостовери, че броят на горещите талази в страната се е удвоил единствено за десетилетие. „ Човешката активност усилва честотата и интензивността на топлинните талази. След 30 години лято като днешното ще се смята за хладно “, предизвести дел Кампо. Според организацията „ рисково и извънредно “ време чака страната - термометрите ще бъдат с 5-10 градуса по-високи от междинните за сезона.

Както напомня изданието, горещи талази се назовават интервали, които дават отговор на три критерия. Първо, температурата на въздуха би трябвало да бъде с 5% по-висока от междинната стойност за лятото. Второ, топлината би трябвало да се откри в по-голямата част от страната. И най-после, тя би трябвало да продължи най-малко три дни. Дел Кампо означи, че броят на сходни епизоди се е удвоил единствено за 10 години. От 2010 до 2020 година Испания претърпя 24 горещи талази, които стават все по-чести и интензивни. Според професор от университета в Сантяго де Компостела Доминик Ройе, от 1971 до 2000 година Испания е преживявала горещи талази приблизително 21 дни в годината. Климатологът обаче предвижда, че през 2050 година те ще не престават по най-малко 41 дни, ще бъдат по-интензивни и ще обиден по-голяма повърхност.

Повишаването на междинната температура може да докара до доста неприятни последствия. Според Барселонския институт за световно здраве, сред 1998 и 2012 година в Испания са регистрирани 3669 смъртни случая годишно, свързани с горещините и последствията от тях. Институтът предвижда, че въз основа на тези данни, като се вземе поради повишението на температурата в интервала от 2035 до 2064 година, смъртността в страната може да доближи 14 531 души годишно, а в интервала от 2070 до 2099 година топлината ще убива 30 443 души на година. Независимо от това, специалистите означават, че тези данни не регистрират обстоятелството, че виталният стандарт на испанците се усъвършенства. „ Стандартът на живот се усъвършенства и достъпът до климатизация и отопление се усъвършенства през последните четири десетилетия, тъй че доста хора са по-добре готови за тези температури “. В допълнение, El Pais предизвестява, че рисковата горещина доста усилва риска от пожари. Само от началото на годината в Испания е имало 1959 пожара, вследствие на което са изгорели 37 535,9 хектара горска повърхност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР