Испански генетици разшифроваха генома на момче от Аконкагуа – то

...
Испански генетици разшифроваха генома на момче от Аконкагуа – то
Коментари Харесай

Мумия на убито от инките дете разказва за неизвестни индианци

Испански генетици разшифроваха генома на момче от Аконкагуа – то е принесено в жертва от инките преди 500 години, а замразената мумия била открита на територията на Аржентина през 1985 година.

Установено е, че момчето е принадлежало към група туземци, която е била на практика изцяло изтребена след завоеванието на Южна Америка от европейците. Резултатите от проучването са показани в сп. Scientific Reports, оповестява Science News.

Момчето от Аконкагуа е починало в обред по жертвоприношение (капакоча), практикуван от античните инки – децата били отвеждани на върха на планината и там или били убиван, или оставяни на сигурна гибел. Съдейки по мумията, детето е умряло от удар по главата.

Това не са единствените остатъци на жертва на капакоча, само че мумията от Аконкагуа се е съхранила по-добре от другите – на височина 5300 метра над морското ниво в едно от най-сухите места на планетата.

Именно по тази причина генетикът Антонио Салас (Antonio Salas) от университета на Сантяго де Компостела е съумял да извлече цялостен митохондриален геном от дробовете на момчето. Избирайки вътрешен орган за търсене на генетичен материал, екипът на Салас свел до най-малко риска от разбъркване на непознати субстанции. За тази цел ученият секвенирал ДНК от всичките си сътрудници (за да ревизира за съвпадения с резултатите от анализа).

Предпазните ограничения не били взети на вятъра – геномът на момчето се оказал неповторим. Той се отнася към група C1b от митохондриалната хаплогрупа С, присъща за коренните нации на Америка. C1b се свързва с първите хора, обитавали на континента (преди 18 000 години). Но заради бързото раздробяване на първите мигранти на голям брой племена тази група се състои от генетично несходни подгрупи.

Всичко за откритието на Салас и сътрудниците му можете да откриете в.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР