Испанската автомобилна индустрия в момента е в по-слаба позиция в

...
Испанската автомобилна индустрия в момента е в по-слаба позиция в
Коментари Харесай

Испанската автомобилна индустрия - все още без разписан план за помощ за сектора

Испанската автомобилна промишленост сега е в по-слаба позиция спрямо главните си европейски съперници във връзка с възобновяване на бранша, написа eleconomista.es.

Франция, третият максимален производител на континента, разгласи във вторник упорит проект за помощ в размер от 8 милиарда евро, който френският президент Еманюел Макрон дефинира като " исторически ". Целта му е да задържи производството в страната и даже да репатрира това на френските марки, които създават в чужбина, като в допълнение да насърчи закупуването на коли.

Според разбивката, от 8 милиарда евро общо 7 милиарда евро ще бъдат употребявани за производството на електрифицирани транспортни средства в страната през идващите пет години, а останалите ще бъдат употребявани за стимулиране на закупуването на нови транспортни средства.

През горепосочените пет години Франция желае да създава един милион електрически транспортни средства и с цел да реализира това, двамата съществени френски производители (Renault и PSA) трансферират производството на този вид модел в страната. За да реализира това, държавното управление е готово да даде помощ на производителите според от тяхното произвеждане. Трябва да се означи, че силата на Франция в тези договаряния е висока, защото тя има 15% от капитала на Renault и 6% от бъдещото обединение на PSA и FCA (чието утвърждение от Брюксел ще се състои преди 17 юни).

От своя страна Германия, първият европейски производител, също приготвя проект за помощ за към 2,5 милиарда евро, съгласно информацията, разкрита от Der Spiegel.

Държавата към момента не е формализирала проекта си за автомобилния бранш, макар че има желание да го разгърне преди края на годината. В същото място стана ясно, че се приготвя стратегия за поощряване закупуването на транспортни средства, отделящи най-много 140 грама въглероден диоксид на километър, която да включва до 4000 евро помощ при покупка на нов автомобил.

Междувременно, ситуацията в Испания, която е втора в класацията, е напълно друго. На фона на сериозната рецесия на Covid-19 държавното управление на Педро Санчес се съгласи да дава помощ за покупка на моторни транспортни средства, без да ги дискриминира на дизелови и бензинови. Засега, обаче, към момента се водят договаряния за проект, чийто бюджет може да остане 400 милиона евро.

" За Франция автомобилната промишленост е толкоз значима, калкото и отбраната й. Надяваме се, че и Испания може да предприеме сходна самодейност ", разясняват от Асоциацията на работодателите Anfac. 

Министрите на екологията и на индустрията към този момент организираха среща при започване на месеца с представители на огромните организации на работодателите в автомобила: Anfac (производители), Faconauto (дилъри), Ganvam (продавачи и работилници) и Sernauto (компоненти). Те показаха проект за възобновяване на бранша от коронавирусната рецесия. В кратковременен проект ще се акцентира върху съживяването на търсенето на коли, както и за обезпечаване на ликвидност на бизнеса, паралелно със задълбочаване на мерките за еластичност на труда. В средносрочен проект става въпрос за справяне с смяната в данъчното облагане на коли и осъществяване на ограничения за стимулиране на вложенията и промишлеността 4.0.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР