Испания ще приеме закон, по силата на който ще трябва

...
Испания ще приеме закон, по силата на който ще трябва
Коментари Харесай

Испански закон постановява квоти за жени в политиката и бизнеса

Испания ще одобри закон, по силата на който ще би трябвало да се изравни броят на мъжете и дамите на значими постове в политиката и администрацията, както и в огромните компании, съобщи испанският министър-председател Педро Санчес, съобщи Дарик с позоваване на Франс прес и ДПА.

Премиерът разгласи, че е квалифициран законопроект, съгласно който паритетът става наложителен в държавното управление, в изборните листи и в управителните органи на огромните компании.

На идващото държавно съвещание във вторник ще одобрим закон за паритетно посланичество на мъжете и дамите в органите, които вземат решения, разгласи социалистическият водач на среща на неговата политическа мощ в Мадрид.

Санчес съобщи, че всеки от двата пола би трябвало да бъде равнопоставен и в държавното управление, и в бордовете на фирмите с личен състав от минимум 250 чиновници, където ще има най-малко 40 % дами, оповестиха държавни източници.

Тази промяна планува също периодично повтаряне на мъже и дами в изборните листи и цели налагане на паритет в професионалните колегии, които съставляват корпорациите, както и в комисии за отсъждане на награди.

За следващ път сме в авангарда на отбраната на дамите на европейско равнище, сподели Санчес, който е отпред на държавно управление, в което дамите са болшинство.

Испания постоянно е считана за пример във връзка с правата на дамите в Европа, изключително след приемането през 2004 година на закон против насилието, учредено на пола, както и след приемането през февруари на закон за усилване на половото образование, който дава и право на отпуск по време на месечния цикъл.
През май испанците ще гласоподават на районни и общински избори, а в края на годината ще има и парламентарен избор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР