Испания ще наложи на енергийните компании и на банките временни

...
Испания ще наложи на енергийните компании и на банките временни
Коментари Харесай

Педро Санчес: Испания въвежда временни данъци върху банките и енергийните компании

Испания ще наложи на енергийните компании и на банките краткотрайни налози, посредством които страната би трябвало да събере 7 милиарда евро през интервала 2023-2024 година, с цел да помогне на испанците да се оправят с растящата инфлация, съобщи във вторник министър председателят на страната Педро Санчес, което провокира вълна от ликвидация на някои банкови акции, съобщи Ройтерс.

Акциите на Sabadell поевтиняха с цели 11%, до момента в който акциите на Bankinter и Caixabank паднаха с към 9%, което аргументи намаляване на главния фондов показател на Мадридската борса Ibex-35 с 1,7%.

Премиерът Педро Санчес съобщи пред Народното събрание в своята тирада за положението на нацията, че годишните доходи през 2023 година и 2024 година от налог върху изключителните облаги на енергийните компании, направени през тази и идната година, би трябвало да доближат 2 милиарда $, до момента в който изненадващият налог върху финансовите институции ще донесе за хазната 1,5 милиарда евро годишно.

Санчес сподели, че държавното управление ще наложи налог върху " огромните банки, защото те към този момент стартират да се възползват от предстоящото повишение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ ".

Но анализатори показаха пред Ройтерс, че банките към този момент са подложени на напън от страховете от икономическа криза и вероятността всяко едно повишение на лихвите на ЕЦБ да не е толкоз доста, колкото се очакваше.

Налогът ще окаже спомагателен напън върху способността на кредиторите да генерират облаги във времена, когато има възможност провизиите им също да се покачат, като евентуално банките с най-вече локални интервенции ще бъдат по-засегнати от тези с по-диверсифициран бизнес като огромните кредитори BBVA и Santander, чиито акции се намалиха след днешната вест много по-скромно - надлежно с 3,4% и с 5%.

Акциите на енергийните и на фирмите за комуналните услуги като Iberdrola и Naturgy пък поевтиняха с сред 0,44% и с 1,34%, защото от известно време към този момент беше ясно, че държавното управление ще наложи краткотраен налог върху тяхната изключителна облага поради високите енергийни цени.

Премиерът Санчес също по този начин сподели, че инфлацията, породена значително от нашествието на Русия в Украйна, е най-голямото предизвикателство за Испания, като я оприличи на " сериозна болест на нашата стопанска система, която води до обедняването на всички и изключително на най-уязвимите групи ".

Санчес също по този начин разгласи по 100 евро на месец като спомагателни стипендии за студенти на възраст над 16 години, които към този момент получават стипендии, и безвъзмездни билети за многократни пътувания за влаковете до предградията и за тези за междинни дистанции в интервала сред септември и края на декември.

Той също по този начин даде зелена светлина на огромен действителен проект за развиване, който включва построяването на 12 000 жилища в Мадрид.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР