Испания прие днес закон, който изисква предварително изразяване на съгласие

...
Испания прие днес закон, който изисква предварително изразяване на съгласие
Коментари Харесай

Испания с нов закон за предварително изразяване на съгласие при сексуални отношения

Испания одобри през днешния ден закон, който изисква авансово изложение на единодушие при полови връзки, съобщи АП.

Мярката е част от напъните на ръководената от социалиста Педро Санчес държавна коалиция да бъдат преодолени юридическите усложнения за жертвите на полови набези да потвърдят, че против тях е употребена насила или принуждение. Одобреният през днешния ден закон в испанския Сенат е прочут измежду необятната общност с името: " Само да значи да ", заяви Българска телеграфна агенция.

Предисторията на тази законодателна самодейност е групово обезчестяване по време на празника Сан Фермин в Памплона през 2016 година Първоначално съдът постанови, че петимата обвинени са отговорни в полово посягане, само че не и в обезчестяване, тъй като изпадналата в безсъзнание жертва не съумяла да потвърди, че е възразила на протичащото се с нея. Тези присъди провокираха всеобщо отвращение в Испания и апели за законодателни промени, които да дефинират изнасилването като полови връзки без изразено единодушие. Впоследствие Върховният съд на кралството анулира решенията на две по-долни инстанции и прати петимата обвинени за по 15 години в пандиза.

Съгласно новия закон мълчанието или пасивността няма да бъдат считани за знак за секс по взаимно единодушие, а ще се изисква експлицитното единодушие на двамата сътрудници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР