Испания подкрепя кандидатурата на Република Северна Македония за присъединяване към

...
Испания подкрепя кандидатурата на Република Северна Македония за присъединяване към
Коментари Харесай

Испания подкрепя членство на РСМ в ЕС

Испания поддържа кандидатурата на Република Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз, сподели испанският външен министър Хосе Мануел Албарес Буено в Скопие, представен от организация МИА. 
Искам да предам възобновения интерес на Испания и нашата поддръжка в процеса ви за присъединение към Европейски Съюз, който ще бъде извънредно застъпен от юли тази година, съобщи през вчерашния ден Хосе Мануел Албарес Буено на взаимната конференция с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи.
Испания ще поеме ротационното председателство на Европейски Съюз от Швеция през юли.
Хосе Мануел Албарес Буено сподели още, че страната му поддържа евроатлантическата вероятност на Западните Балкани, както и политиката на Европейски Съюз за постепенна интеграция на района.
В четвъртък той се срещна в Белград със сръбския президент Александър Вучич.
Република Северна Македония и прилежащата й Албания са страни кандидатки за участие в евросъюза от 2005 година и стартираха процеса на договаряния за участие в ЕС предходната година.
Споровете със прилежащите страни спъват договарянията за присъединение на Северна Македония. Спорът с Гърция за потреблението на името Македония и античното завещание на района продължи десетилетия. Последният спор сред Република Северна Македония и  България е концентриран върху историята, езика и културата. България съобщи, че ще отдръпна възраженията против началото на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз в подмяна на единодушието на Скопие да включи българите в конституцията си, отбелязва организация Асошиейтед прес.
Конституционните ремонти изискват болшинство от две трети, или 80 гласа в 120-местния парламент. Управляващата коалиция, водена от лявоцентристката СДСМ, е подкрепена единствено от 64 депутати. Консервативната съпротива обществено се опълчи на смяната в конституцията.
Буяр Османи посочи през вчерашния ден, че " европейската концепция е горивото за напредъка на района, само че също и заварката за другите разкази “, осведоми МИА.
По думите му въпросът за конституционните промени, свързани с европейския развой, е   “съществен и неповторим късмет ” Република Северна Македония “да навлезе в  последната фаза преди участието в Европейски Съюз ”.
Не съм сигурен, че в случай че пропуснем този късмет, няма да създадем същите конституционни промени, само че наново след 10-15 години, откакто още половин милион души изоставен страната и вярата за европейска вероятност ще бъде изгубена с всички следствията от това, сподели Османи в отговор на журналистически въпрос след конференцията с испанския си сътрудник Хосе Мануел Албарес Буено.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР