Испания отряза молбите на Европейския съюз да участва в насроченото

...
Испания отряза молбите на Европейския съюз да участва в насроченото
Коментари Харесай

Вижте защо Испания проваля среща от председателството ни

Испания отряза молбите на Европейския съюз да взе участие в плануваното за май събиране в София и ще бойкотира срещата за разширението със Западните Балкани, написа британският " Екпрес ", представен от Блиц.

Премиерът Мариано Рахой се срещна с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, който упорито го помоли да взе участие на срещата в България.

Рахой обаче отхвърли и съобщи, че Испания ще бойкотира срещата за Западните Балкани. Форумът в София се организира в сериозен миг за Европейски Съюз, като разширението му е основна тематика. Испания разгласи протеста поради обстоятелството, че президентът на Косово Хашим Тачи ще участва на срещата.

Рахой се тормози да не бъде сниман с него , защото това би дало легитимация на сепаратистките водачи в Каталония в тяхната борба за самостоятелност. Испания е една от петте страни от Европейския съюз , които не са признали независимостта на Косово.

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, отделяйки се от Сърбия. Въпреки това водачите на Словакия, Румъния, Гърция и Кипър, които също не са признали новата страна, ще участват на срещата в България.

Каталонските сепаратисти използваха по този начин наречената " Доктрина Косово " да оправдаят отцепването от Испания.

След неуспеха на Туск да убеди Рахой, сега дипломати от Съюза търсят способи испанците да бъдат уверени да участват на срещата в София , като свалянето на знамето на Косово по време на събитието.

Отсъствието на Испания би било невиждан удар по единението в Съюза във време , когато той пробва да се консолидира след Брекзит. /Марица.бг

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР