Испания обеща в събота да проведе разследване в столицата на

...
Испания обеща в събота да проведе разследване в столицата на
Коментари Харесай

Испания и Боливия са на прага на нов дипломатически скандал

Испания даде обещание в събота да организира следствие в столицата на Боливия - Ла Пас , откакто чиновници на посолството й бяха упрекнати, че се пробват да се промъкнат в мексиканската дипломатическа задача с няколко маскирани лица . Боливия пък дефинира акцията като нарушаване на нейния суверенитет.

В публично известие Министерството на външните работи на Боливия съобщи, че случаят е станал в петък, когато " хора, разпознати като чиновници в посолството на Испания в Боливия, съпроводени от хора с прикрити лица, се пробват да влязат в дипломатическата резиденция на Мексико в Ла Пас ".

Въпреки че хипотетичните натрапници бяха спрени от боливийската полиция, външният министър Карен Лонгарич съобщи, че Ла Пас се е оплакал до Мадрид в писмо за „ злоупотребата “ с дипломатически привилегии, което съставлява „ съществено потъпкване на суверенитета на Боливия “.

Писмото ще бъде изпратено и до Европейския съюз и Организация на обединените нации, съобщи Лонгарич.

" Дипломатическите чиновници и чиновниците по сигурността на испанското посолство в Боливия не са упълномощени да носят огнестрелно оръжие или да носят облекла, които прикриват самоличността им ", сподели тя, като разгласи такива дейности като " спорни на дипломатическите практики ".

Испанското държавно управление съобщи, че ще изпрати чиновници на министерството за следствие на случая, за който сподели, че се е състоял в петък, до момента в който Кристина Борегеро, началник на делото по въпросите на Ла Пас, посещава мексиканската задача.-->
 
Spain has pledged to send investigators to La Paz after its embassy staff was accused of trying to sneak into the Mexican diplomatic mission with several masked individuals. Bolivia has denounced the incident on Friday as a " violation " of its sovereignty.
— AFP news agency (@AFP)

" Външно министерство се съгласи да стартира следствие на случаите, станали по време на посещаване на испанското митническо управление в мексиканското посолство в Боливия ", се споделя в известието.

Мексиканската задача се оказа в центъра на продължаващия дипломатически спор с Ла Пас, откакто в него се включиха към 20 някогашни високопоставени чиновници, които бяха на работа там, изпратени от сваления президент Ево Моралес .

Моралес избяга от Боливия предишния месец след близо 14 години на власт. Бягството му пристигна след седмици на всеобщи улични митинги.

Боливия претърпява политически земетресения от края на октомври насам, когато Моралес разгласи, че е избран отново след оспорвани, само че фалшифицирани избори . На 10 ноември, откакто изгуби поддръжката на армията, той подаде оставка и избяга в Мексико, а по-късно в Аржентина.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР