Испания и Франция са обезпокоени от плановете на Брюксел за

...
Испания и Франция са обезпокоени от плановете на Брюксел за
Коментари Харесай

Испания и Франция със скептичност отиват на срещата в София

Испания и Франция са обезпокоени от проектите на Брюксел за Балканите, написа " Политико " в коментар преди неофициалната вечеря на евролидерите в София и предстоящата среща на върха ЕС-Западните Балкани в българската столица на 17 май.

В разбора си медията подчертава на това, че испанският министър председател Мариано Рахой ще бойкотира срещата на върха поради Косово , а френският водач Еманюел Макрон е песимистичен по отношение на разширението на Европейски Съюз.

На срещата в София в четвъртък водачите на страните членки на Европейски Съюз и на шест страни от Западните Балкани ще покажат, че към момента са ангажирани да работят тясно - последната сходна среща е преди 15 година С проведената среща Европейски Съюз алармира, че вратата за участие е отворена , а Западните Балкани - ще подхващат нужните промени.

" Политико " разяснява, че Брюксел е насочил вниманието си към района, защото е обезпокоен от въздействието на други сили, съответно Русия. Освен това мигрантската рецесия от 2015 година припомня на Европейски Съюз, че районът е извънредно значим за стабилността на блока.

Според медията дипломацията за организирането на срещата в София демонстрира какъв брой е мъчно да се реализира единодушие сред всички 28 страни членки за Балканите.

Държавите членки също по този начин не могат да се схванат дали публично да поканят Албания и Македония за започване на предприсъединителни договаряния на срещата на Европейския съвет през юни, защото Франция и Холандия са скептични.

В София испанският министър председател Мариано Рахой ще участва на вечерята с сътрудниците си от Европейски Съюз довечера, само че ще пропусне утрешната среща поради Косово.

Дипломати от Европейски Съюз съумяха да вземат изобретателни решения за казуса с Косово. Въпреки че Рахой ще бойкотира срещата на върха, представители на Европейски Съюз чакат Испания да бъде представяна на по-ниско равнище и да утвърди декларацията. Но в текста страните от Западните Балкани ще се назовават " сътрудници " , а не " страни ".

Сърбия ще участва на срещата.

" Форматът на срещата самичък по себе си е провокационен . Ние съответно сме удовлетворени от това, че успяхме да одобрим декларация, която се поддържа от всички 28 ", сподели почитан посланик на Европейски Съюз.

Въпреки че европейските държавни управления и Европейската комисия са съгласни да се задълбочат връзките със Западните Балкани, те не могат да се схванат по какъв начин да се реализира задачата.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер загатна, че Сърбия и Черна гора могат да се причислят към Европейски Съюз до 2025 година, макар че графикът е обсъждан като извънредно упорит или изцяло нереалистичен.

Някои страни членки на Европейски Съюз са обезпокоени, че приемането на нови страни, които се намират в най-бедния район на Европа, може да укрепи евроскептизма и популизма на Стария континент.

" Политико " показва изследване на Евробарометър, което демонстрира, че 47% от жителите на Европейски Съюз са срещу приемане на нови страни членки , до момента в който 42% показват поддръжката си. Най-голяма е опозицията във Франция и Германия, надлежно 64% и 63%.

Медията написа, че Германия поддържа промените и напредъка на Западните Балкани, само че френският водач е песимистичен по въпроса за разширението на Европейски Съюз.

Макрон съобщи през предишния месец пред Европейския парламент, че Европейски Съюз би трябвало да мисли за нови членки единствено в случай че е приел фундаментални промени.

Източник от Елисейския замък направи прелиминарен обзор на срещата в София, отбелязвайки, че връзките с Балканите не би трябвало да се концентрират единствено върху въпроса за разширението на Европейски Съюз . По думите на представителя въпросът за договарянията с Македония и Албания за еврочленство е несвоевременен.

Източникът счита, че е време да се мислят " по-творчески разновидности " за връзките на Европейски Съюз с района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР