Испания е внесла 84% повече руски втечнен природен газ (LNG)

...
Испания е внесла 84% повече руски втечнен природен газ (LNG)
Коментари Харесай

Държава от ЕС е увеличила вноса на руски LNG с 84% след началото на войната

Испания е внесла 84% повече съветски полутечен природен газ (LNG) след нахлуването на Русия в Украйна, оповестява Bloomberg. Информацията акцентира трайната взаимозависимост на Европейския съюз от съветската сила, която другояче се бори да ограничи.

По данни на изданието от началото на предходната година вносът на съветски полутечен природен газ в Испания е скочил фрапантно – повода е спор с един от доставчиците ѝ на газ, Алжир. С увеличените съветски количества LNG Испания е задоволила 14% от потребностите си от това гориво в интервала от март предходната година до февруари тази година (увеличение с 6,2 процентни пункта).

Не е единствено Испания. Износът на полутечен природен газ от Русия за Европа през предходната година се е нараснал с 30%, до момента в който в това време глобите помогнаха за свиването на износа си на природен газ за Европа по тръбопроводи.

Досега през 2023 година Испания се е утвърдила като най-големия покупател на съветски полутечен природен газ, а Белгия и Франция заемат надлежно второ и трето място, сочат данните за следене на корабите от Bloomberg. Зависимостта на Испания от съветската сила отива оттатък LNG, като общо за нефт и газ тя е похарчила 1 милиарда $, съгласно изчисленията на Центъра за проучване на силата и чистия въздух.

Рязкото нарастване на вноса на полутечен природен газ от Русия в Испания сигурно ще притегли вниманието на регулаторните органи на Европейски Съюз, които подтикват страните членки към намаление, а не увеличение на съветската сила. Целта на Блока е да спре изцяло вноса на съветски енергийни артикули, с цел да прекъсне потока от доходи на Кремъл за финансиране на военните дейности в Украйна.

Планът обаче крие своите подводни камъни, защото Москва насочи продажбите си към Китай и Индия, които имат надалеч по-малко запаси да купуват от страната агресор. Всъщност огромна част от това, което Европа преди купуваше от Русия, в този момент се изкупува на ниска цена от огромните клиенти в Азия. Някои от тези артикули в последна сметка се връщат назад в Европейски Съюз, отбелязва Oilprice.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР