Ислямисткото движение Хамас предприе най-голямата атака срещу Израел от години

...
Ислямисткото движение Хамас предприе най-голямата атака срещу Израел от години
Коментари Харесай

Хамас започна мащабна атака с ракети и бойци, Израел обяви готовност за война

Ислямисткото придвижване " Хамас " предприе най-голямата офанзива против Израел от години в събота, заяви Ройтерс. Изненадващото нападени съчетава прекосяване на границата от въоръжени лица бойци и масиран ракетен обстрел с хиляди ракети от линията Газа.

Предупредителните сирени звучаха в южната и централната част на Израел, в това число в Йерусалим. Израелската войска разгласи, че е положение на подготвеност за война, а министър-председателят Бенямин Нетаняху свика незабавна чиновниците по сигурността.

Ситуацията е най-сериозната, откогато Израел и Хамас водеха Израелските медии оповестиха за престрелки сред групи палестински бойци и силите за сигурност в градове в Южен Израел.
 Попадения от ракети в южната част на Израел,
Военният пълководец на Хамас Мохамед Дейф разгласи началото на интервенцията, като прикани палестинците да се бият, където и да се намират по света.

" Това е денят на най-голямата борба за преустановяване на последната окупация на земята ", сподели той и добави, че са изстреляни 5000 ракети.

По данни на службите за незабавна помощ израелска жена е била убита.

Израелските военни оповестиха, че техни сили работят на територията на Газа, само че не дадоха детайлности.

" Няколко терористи са проникнали на израелска територия от Ивицата Газа ", се споделя в изказване на военните, като се прибавя, че на жителите в региона е казано да останат по домовете си.

Израелски медии оповестиха, че въоръжени лица са разкрили огън по минувачи в град Сдерот, в южната част на Израел. В фрагменти, публикувани в обществените медии се виждат конфликти по улиците на града.

Палестинските медии оповестиха също, че са пленени няколко израелци, а медиите на Хамас разпространиха видео в което се вижда погубен израелски танк.

От кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху оповестиха, че през идващите часове той ще се срещне с висши чиновници по сигурността, а министърът на защитата Йоав Галант позволи призоваването на резервисти.

В Ивицата Газа се чуваше тътнеж от ракетни изстрелвания, а жителите оповестиха за въоръжени конфликти по продължение на разграничителната ограда с Израел, покрай южния град Хан Юнис, и обявиха, че са видели доста придвижване на въоръжени бойци, заяви още Ройтерс.

Военните дейности сред Израел и Палестина обаче не престават повече от 70 години . Спорът е подбуден от два народа, които претендират за една и съща земя. На 14 май 1948 година публично е прокламирано основаването на страната Израел.

Западният бряг и Ивицата Газа са под израелска блокада. Хамас и други групировки от време на време стартират военни дейности против Израел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР