Исландците гласуваха за лявоцентристка четирипартийна коалиция на предсрочните парламентарни избори,

...
Исландците гласуваха за лявоцентристка четирипартийна коалиция на предсрочните парламентарни избори,
Коментари Харесай

Политически сътресения в Исландия

Исландците гласоподаваха за лявоцентристка четирипартийна коалиция на предварителните парламентарни избори, сочат дефинитивни данни. Все още остава неразбираемо кой ще получи мандат да образува идващото държавно управление, съобщи Reuters.

Коалицията, формирана от Движението на левите зелени, социалдемократите, Прогресивната партия и Партията на пиратите, получава 32 места в 63-членния парламент на страната, което е най-малкото допустимо болшинство, съгласно данни на Исландската национална работа за радио и телевизия.

Партията на независимостта, отпред с настоящия министър председател Бярни Бенедиктсон, остава най-голямата групировка с 25% от гласовете, въпреки да регистрира загуба на електорална поддръжка.

Предстои президентът Гудни Йоханесон да даде мандат за сформиране на ново държавно управление, който нормално се връчва на водача на най-голямата партия.

Ясно е обаче, че резултатите от вота значат слизане от власт на ръководещата коалиция след абсурда към бащата на премиера.



До предварителните избори се стигна, откакто през септември "Светло бъдеще " напусна обединението поради скандал, обвързван с премиера и неговия татко Бенедикт Свейнсон поради по този начин наречената процедура на възобновяване на достойнството в Исландия. Съгласно нея хора, излежавали присъди за тежки закононарушения, могат да се върнат към естествен живот и да получат работа, в случай че високопоставена персона се застъпи за тях.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР