Исландският град, в който живеят около 4000 души близо до

...
Исландският град, в който живеят около 4000 души близо до
Коментари Харесай

Исландия: Вулканът заплашва да разруши Гриндавик и Синята лагуна

Исландският град, в който живеят към 4000 души покрай столицата Рейкявик и в непосредствена непосредственост до геотермалния спа курорт " Синята лагуна ", може да бъде съществено развален от вулкана, който се чака да изригне след часове, пише  The Guardian .

Град Гриндавик на югозападното крайбрежие е евакуиран в ранните часове на 11 ноември, откакто магмата се измести под земната кора, провокира стотици трусове в това, което се счита за признаците за скорошно изригване на вулкана.

Градът, който е на към 40 километра югозападно от Рейкявик, се намира покрай геотермалната централа Svartsengi, главният снабдител на електричество и вода за 30 000 поданици на полуостров Рейкянес.

Гриндавик също е покрай геотермалния спа курорт " Синята лагуна ", известна туристическа дестинация, която затвори като защитна мярка.

`Магмата в този момент е на доста дребна дълбочина, тъй че чакаме изригване минимум след няколко часа, само че най-малко след няколко дни ", декларират специалисти.

Най-вероятният сюжет би бил отваряне на цепнатина в земята покрай Гриндавик.

" Имаме цепнатина, която е дълга към 15 километра и където и да е в тази пролука можем случи изригване ", допълват специалистите.

Не се изключва опцията заизригване на дъното на океана, което евентуално ще аргументи огромен облак пепел.

" Това не е най-вероятният сюжет, само че не можем да го изключим, тъй като краят на... пукнатината отива в морето ".

Земетресенията и повдигането на земята, породени от проникването на магмата, към този момент са предизвикали вреди на пътища и здания в Гриндавик и покрайнините му.

Исландия, която има 33 дейни вулканични системи, обяви изключително положение и подреди наложителната евакуация на Гриндавик рано в събота.

Докато Исландската метеорологична работа (IMO) в продължение на няколко дни е следила магма, натрупваща се под земната повърхнина на дълбочина от към пет километра, от службата оповестяват, че магмата е почнала да се издига отвесно в дига.

" Тази магммена дига е плитка и в този момент се прави оценка, че най-голямата дълбочина е 800 метра под повърхността ", оповестява координаторът по вулканични рискове на IMO Сара Барсоти пред AFP .

Тя добавя, че специалистите са сюрпризирани от количеството лава и скоростта, с която се натрупва.

" Това, което виждаме в този момент, е невиждано събитие. Говорим за скорости на този развой и размери или равнища на приток, които са доста по-високи от това, което сме виждали на полуострова до момента ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР