Исландия е евакуирала световноизвестната си Синя лагуна заради сеизмична активност

...
Исландия е евакуирала световноизвестната си Синя лагуна заради сеизмична активност
Коментари Харесай

Евакуираха Синята лагуна в Исландия заради вулкан

Исландия е евакуирала световноизвестната си Синя лагуна поради сеизмична интензивност наоколо, която допуска „ идно “ изригване на вулкан, заяви в публичният ефирен оператор в Исландия, написа Си Ен Ен.

Магмата е почнала да тече след интензивна сеизмична интензивност в региона към лагуната, която е известен геотермален курорт, прочут с млечно сините си топли води.

Дълбочината на магмата - към четири километра - значи, че изригването може да се случи скоро, споделят специалисти.



Eвакуират и близкия град Гриндавик. В изказване на уеб страницата си в събота Синята лагуна съобщи, че е почнала евакуация на пространствата си заради „ нараснала сеизмична интензивност в прочут регион, на няколко километра “.

Дейността ще бъде прекратена най-малко до края на неделя, когато обстановката ще бъде оценена още веднъж.



„ Ще продължим да следваме прецизно напътствията и рекомендациите на управляващите, като ще работим взаимно с тях, с цел да следим развиването на събитията “, се добавя в изказването.

Синята лагуна е една от най-популярните туристически атракции в Исландия и се намира на по-малко от час път с кола от столицата и най-големия град Рейкявик.



Мястото е част от югозападния исландски полуостров Рейкянес - пълен пръст земя, ориентиран на запад към Северния Атлантически океан от Рейкявик. Освен Синята лагуна, на полуострова се намира и основното исландско летище Кефлавик Интернешънъл.

Исландия е един от най-активните вулканични региони на планетата. Вместо централен вулкан, на полуостров Рейкянес доминира рифтова котловина с лавови полета и конуси.



През ноември Синята лагуна беше затворена за една седмица, откакто бяха измерени 1400 трусове за 24 часа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР