Пакистанският премиер твърди, че американското военно оборудване, оставено в Афганистан, сега е в ръцете на бойци

...
ИСЛАМАБАД (AP) — Временният министър-председател на Пакистан заяви в понеделник,
Коментари Харесай

ИСЛАМАБАД (AP) — Временният министър-председател на Пакистан заяви в понеделник, че американското военно оборудване, изоставено по време на изтеглянето на американците от Афганистан, е попаднало в ръцете на бойци и в крайна сметка си проправи път към пакистанските талибани.

Оборудването – което включва голямо разнообразие от артикули, от очила за нощно виждане до огнестрелни оръжия – сега се „очертава като ново предизвикателство“ за Исламабад, тъй като се подобрява бойните способности на пакистанските талибани, каза министър-председателят Anwaar-ul-Haq Kakar.

Пакистанските талибани, известни като Tehrik-e-Taliban Pakistan или TTP, през последните месеци засилиха атаките срещу сигурността на Пакистан сили. Те са отделна въоръжена група, но съюзник на афганистанските талибани.

Талибаните превзеха Афганистан в средата на август 2021 г., когато войските на САЩ и НАТО бяха в последните седмици на хаотичното си изтегляне от страната след 20 години на война. Пред лицето на талибанската атака, подкрепяната и обучена от САЩ афганистанска армия се разпадна.

Няма категорична информация колко американско оборудване е останало, но талибаните иззеха огнева мощ, доставена от САЩ, и прибраха оръжията , боеприпаси, хеликоптери и друга модерна военна техника от афганистанските сили, които го предадоха. Въпреки че никой не знае точната стойност, представители на отбраната на САЩ потвърдиха, че тя е значителна.

Говорейки с избрана група журналисти в офиса си в понеделник в пакистанската столица Исламабад, Какар не предостави никакви доказателства в подкрепа неговото твърдение или пряко свързва афганистанските талибани и TTP. Той каза, че е необходимо да се приеме „координиран подход“ за справяне с предизвикателството на остатъчното оборудване.

Какар също не критикува афганистанските талибани – Исламабад се опита да протегне ръка и да действа като събеседник между международната общност и новите управляващи в Кабул, които бяха остракизирани заради суровите укази, които наложиха след превземането им.

Въпреки това, двама служители по сигурността в Исламабад казаха на Асошиейтед прес, че TTP или е купил оборудването от афганистанските талибани или му е даден като съюзник. Длъжностните лица говориха при условие за анонимност, за да обсъдят темата.

Пакистанските талибани също публикуваха изявления и видеоклипове през последните месеци, в които твърдят, че притежават например оръжия с лазерни и термични прицелни системи.

Бойците на TTP сега се насочват към пакистанските войски от разстояние, докато преди това единствените им оръжия бяха автомати AK-47, каза един от официалните лица, без да дава подробности.

Все пак пакистанските сили за сигурност ще продължат да се борим с екстремистите, „за да защитим нашия дом, деца, джамии и места за поклонение“, каза Какар.

Какар, на 52 г., положи клетва миналия месец като най-младият министър-председател на Пакистан, който оглавява служебно правителство. Неговият кабинет ще изпълнява ежедневните си дела до следващите парламентарни избори.Гласуването, което трябваше да се проведе през октомври или ноември, вероятно ще бъде отложено поне до януари 2024 г., тъй като органът за надзор на изборите в Пакистан казва, че има нужда от време, за да преначертае избирателните райони отразяват последните резултати от преброяването.

Какар изключи всякакви преговори между правителството и TTP, откакто екстремистите едностранно прекъснаха примирието миналия ноември.

От превземането на талибаните в съседство , Исламабад казва, че бойците на TTP все повече са получавали подслон от афганистанските талибани, което обтяга отношенията между Исламабад и Кабул.

Пакистан стана ключов съюзник на Вашингтон във войната му срещу тероризма след атентатите от 11 септември в САЩ държави. Тази страна с мнозинство мюсюлмани в момента е изправена пред една от най-тежките икономически кризи, въпреки че нейните политически сътресения се задълбочават.

На своята пресконференция Какар също подчерта, че всички политически партии - включително пакистанската опозиционна партия Tahreek-e-Insaf на сега лишения от свобода бивш министър-председател Имран Хан — ще му бъде позволено да участва в предстоящите избори.

„Ние сме тук само за да подпомогнем изборния процес“, каза Какар.

Той не го направи директно споменават Хан, който няма право да се кандидатира на изборите, тъй като излежава тригодишен затвор за корупция. Хан, който беше свален с вот на недоверие през април 2022 г., остава водещата опозиционна фигура в страната.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР