Ислам АлатрашДойче велеВ Либия живеят близо 700 000 мигранти. Много

...
Ислам АлатрашДойче велеВ Либия живеят близо 700 000 мигранти. Много
Коментари Харесай

DW: Решен съм да опитам отново- мигрантите на път към Европа са готови да рискуват живота си

Ислам Алатраш
Дойче веле


В Либия живеят близо 700 000 мигранти. Много от тях желаят да стигнат Европа и са подготвени да рискуват живота си. Докато не бъдат измислени легални способи за миграция, смъртните случаи ще продължат, предизвестяват специалисти.

28-годишният емигрант от Сирия Али Мажди към този момент един път е предприемал рисковото пътешестване сред Либия и Европа. Платил е на трафиканти в крайбрежния град Зауия 1960 щатски $, с цел да се качи на транспортен съд, който е трябвало да прекоси Средиземно море. Крайната цел на Мажди е Германия, където живее фамилията му. Мъжът не е виждал своите близки цели 8 години.

Но плавателният съд е бил прехванат от либийската брегова защита, след което е бил заставен да се върне назад в Либия. " Надеждите ми бяха разрушени ", споделя Мажди пред Дъждовни води. " Принудиха ме да се върна тук. Бях смачкан. Но съм решен да опитам още веднъж. " Сириецът признава: " Зная за рисковете. Но към момента желая да мина Средиземно море. Трябва да стигна до Германия ", безапелационен е мъжът.

Близо 700 хиляди мигранти живеят в Либия

Мажди е един от стотиците хиляди чужденци, живеещи в Либия. Някои от тях са удовлетворени, че могат да останат в страната, а други се пробват да я изоставен. Мажди е съумял да си откри работа, само че доста други мигранти са в затворени центрове. Според Организация на обединените нации сега в Либия живеят към 680 000 мигранти. Това е над 10% от популацията на страната.

Държавата към момента е политически разграничена, повече от 10 години след революцията, която докара до свалянето и гибелта на диктатора Муамар Кадафи.

Северноафриканската страна се трансформира и в известна насочна точка за мигрантите, които се стремят да стигнат до Европа. Либия е относително покрай гръцкия и италианския бряг. Само през първите три месеца на тази година над 56 000 души са се отправили към Италия през Средиземно море, като към половината от тях са почнали пътуването си от Либия.

Нов дом, само че не за всички 


Експертите изясняват, че сирийци, пакистанци и бангладешци могат да влязат в Либия от Сирия посредством цивилен полети. Повечето мигранти от Африка пък стигат до страната през сухопътните ѝ граници.
Рида Солан от Пакистан в началото също е желал да емигрира в Европа. Той е платил на трафиканти от Зауия 2 000 евро. Но и 31-годишният мъж е бил върнат назад в Либия, откакто е бил арестуван от италианските управляващи. Сега той е решен да остане да живее в страната и е съумял да си откри работа в град Мисрата. " Обещах си да не мисля за миграция повече и да пожертвам живота си ", споделя той. " В Либия е добре, тъй като всичко е гратис, да вземем за пример електричеството и водата. Мога да спестявам повече пари, в сравнение с в Европа ", счита Солан.

Тарифата стартира от 500 $

До средата на юни тази година в Либия са били върнати 7292 души по данни на Международна организация по миграция. Те са се пробвали да дойдат в Европа по така наречен централен средиземноморски маршрут. За същия интервал 662-ма души са починали, а други 368 остават в неопределеност.
Трафикант, който популяризира услугите си в ТикТок, твърди, че предлага безвредно пътешестване сред град Тобрук и италианското крайбрежие. В диалог с Дъждовни води той споделя, че услугата коства 2500 щатски $ на човек и е " извънредно сигурна ". Друг негов сътрудник удостоверява цената пред Дъждовни води.
Исмаил, който е работил като охранител за либийското държавно управление, е станал трафикант поради по-добрите пари, които изкарва. Пред Дъждовни води мъжът, който избира да остане неизвестен, разкава, че също употребява рекламни клипове в ТикТок за бизнеса си. Но и че те показват в нереалистична светлина живота на мигрантите, които са достигнали Европа.

Исмаил и сътрудниците му таксуват по-евтино - сред 500 и 2000 щатски $. Тези, които заплащат минимум, поемат и максимален риск. Те пътуват с гумена надуваема лодка, която може да транспорти сред 50 и 200 души. Най-високите цени на Исмаил включват и рушвет за либийските граничари, които оказват помощ за укриването на мигрантите на търговски кораби. Исмаил споделя, че работата му е тежка и изморителна, само че в това време и доста доходоносна. Мъжът провежда приблизително по две пътувания всяка седмица.

Как да се пресече този рисков " бизнес "?

Служител на бреговата защита в Зауия разяснява пред Дъждовни води, че до момента в който бизнесът с пътуванията към Европа е толкоз печеливш, нищо не може да го спре. Експерти и правозащитници обаче сигнализират, че сегашните политики за защита на централния средиземноморски маршрут не работят и водят до смъртни случаи и злоупотреби от страна на трафиканти.

Разследване на Организация на обединените нации от април 2023 година установи, че против мигрантите в Либия са налице " тежки и доста публикувани нарушавания на човешките права ", както и че съществуват " основателни аргументи да се счита, че са осъществени закононарушения против човечеството ". Затова Марва Мохамед от организацията " Адвокати за правдивост в Либия " приканва Европейския съюз да вземе ограничения. Ако на мигрантите се предложат повече способи за легална миграция, това ще понижи смъртните случаи, злоупотребите, а и ще помогне на европейските страни да разрешат рецесията с работната ръка, написа Мохамед.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР