Искра Джанабетска, Десислава Гаврилова и Яна Генова са основателите на

...
Искра Джанабетска, Десислава Гаврилова и Яна Генова са основателите на
Коментари Харесай

Книговище: Мисията ни е да помогнем на децата в България да откриват удоволствието в четенето, да раснат критично мислещи млади хора и добри граждани

Искра Джанабетска, Десислава Гаврилова и Яна Генова са създателите на платформата Книговище, която предизвиква четенето измежду деца посредством игрови модели. В петото издание на ПРОМЯНАТА стават финалисти, а през днешния ден развиват и първата осведомителна медия за подрастващите – ВИЖТЕ. Тя дава на наличен език вести за настоящите събития в обществото и науката, за гражданските процеси и демокрацията, възпитава сериозното мислене и медийна просветеност.

Проблемът, с който се сблъсква Книговище, е, че българските младежи са измежду най-нетолерантните към други култури, минимум осведомени за световните провокации и минимум изобретателни при предлагането на решения за тях.

Голямата цел на Книговище е да доближат до допустимо повече деца, включително до тези от дребните обитаеми места. Създаването на устойчиви партньорства с общини, МОН и компании е основно за достигането до деца от уязвими групи, опазване на гратис и пощадено от реклами наличие и път към идентифициране на провокациите на учителите в преподаване на материала в учебно заведение. Екипът възнамерява още основаването на ново наличие и образуване на нов тип тематични надпревари.

***

Защо решихте да кандидатствате още веднъж за присъединяване в 10-тото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА?

ПРОМЯНАТА даде мощен подтик за развиването на платформата за поощряване на четивната, медийна и гражданска просветеност на децата, Книговище.бг, още в самото начало на плана. Ценим високо всичко, с което ПРОМЯНАТА способства за „ летящия старт “ на плана ни – предоставената експертиза, предпазената и стимулираща среда за инкубиране на нови хрумвания, медийното „ увеличаване “ на това, което вършим. Всеки стадий от развиването на един новаторски и огромен план като нашия има своето провокации. Имаме доверие, че точно ПРОМЯНАТА ни оказва помощ да огледаме и осмислим по-добре къде сме, къде желаеме да стигнем и по какъв начин да го създадем.

Успяхте ли да извършите задачите си след първото присъединяване в ПРОМЯНАТА и какви са новите планове и цели, които сте си сложили този път?

Когато се включихме в първото издание на ПРОМЯНАТА, Книговище.бг беше към момента единствено една концепция на три неуморни ентусиастки (благодарим за доверието, оказано в задатък тогава!). Днес Книговище.бг е един приключен свят, в който децата се построяват като критически мислещи бъдещи жители, обикват четенето и знанието, научават за процесите в актуалния свят. Спечелихме като ползватели и „ почитатели “ на платформата хиляди деца, учители и родители, като непрекъснато работим за разширението на тази общественост. Създадохме и развиваме като част от платформата и детската медия Вижте.бг. Доколкото задачата на първото присъединяване беше да развием платформата и да достигнем до първите нейни ползватели, да, това постигнахме. Оттам насетне обаче пътят ни към смяната на настройките към четенето в свободното време и към построяването на функционално и цивилен грамотни критически мислещи жители на страната ни е дълъг. Щастливи сме, че още веднъж имаме ПРОМЯНАТА за краткотраен сателит по този път.

Защо е значимо децата ни да не порастват в осведомително затъмнение, а да ги вкарваме в света на възрастните и да им демонстрираме какво се случва освен у нас, само че и по света по наличен и подобаващ метод?

Децата в никакъв случай не порастват в осведомително затъмнение – около родителите си те чуват новините по радиото и малкия екран, чуват диалозите на възрастните за нещата от актуалния свят. Неразбирането на аргументите за събитията по света, обаче, плаши децата. Затова е значимо обективно, с почитание към способността им да мислят сериозно, да се „ раздиплят “ историите от новините и да се показват на децата. Това подтиква любознанието на децата към „ огромните въпроси на огромния свят “, желанието им да разбират още и още, развива критическото им мислене. Вярваме, че по този начин те построяват самобитна „ ризница “, която да ги пази от подправените вести и от вярването в тайни теории и ги трансформира в бъдещите дейни жители на страната ни.

Все по-често се приказва за неприятното въздействие на онлайн средата върху деца и подрастващи. Но може ли онлайн пространството да бъде безвредно и потребно и по какъв метод? Имате ли практични препоръки към родителите и по какъв начин да упражняват надзор?

Онлайн пространството е новата среда за другарство с другите и за търсене и приемане на информация за света. Но както не оставяме без контрол децата на детската площадка, нито пък им разрешаваме да се качват в колите на непознати, по същия метод би трябвало да създадем и безвредна онлайн среда за тях - среда, в която те последователно да овладеят разпоредбите за държание онлайн, и да се научат да разпознават заплахите в мрежата. Редица проучвания еднопосочно указват целесъобразното време за екранни занимания съгласно възрастта на децата (забележете - екранното време включва и телефон, и тв приемник, и компютър…), само че също е значимо да се знае, че потреблението на интернет и електронните устройства с просветителна цел (в рамките на разрешеното време) има позитивен резултат за интелектуалното развиване на децата. Докато пасивното наблюдаване и “скролване ” е нездравословно държание, интерактивното ангажиране с информацията развива интелекта и критическото мислене на децата. При заниманията с “Книговище ” и “Вижте ” децата биват подтиквани да четат повече книги и се учат да употребяват качествено журналистическо наличие. Форматът и на двата плана трайно възпитава критическо мислене, умеене за осмисляне на текстове в разнообразни жанрове и в последна сметка - една добра гражданска и медийна просветеност във възраст, в която сходни подходи към момента не се оферират в учебно заведение.

Възпитава ли се любовта към книгите и четенето у детето и какъв брой е значима ролята на родителя в построяването на връзката с книгите?

Разбира се! Вярваме, че във всяко дете се крие четец, тъй като книгите носят толкоз доста истории, а децата обичат историите! Все отново е значимо по какъв начин ще им помогнем да овладеят четенето, тъй като първоначално четенето е комплицирано за множеството деца. В мозъка се случват доста промени в този развой - да се научат да разграничават буквите, да могат да ги свързват в думи, които да разпознаят измежду тези, които са чували, и най-после да извлекат смисъла от тях - това е дълго и постоянно доста мъчително занятие. Как родителите могат да оказват помощ този развой? Като им демонстрират до каква степен те самите обичат книгите; като им носят историите от книгите по най-различни канали - четат им на глас, пускат им аудио книги, приказват доста с тях (за да могат децата да усвоят още преди да могат да четат независим богат и деен речник); като дават на децата сами да избират книгите си и ги подтикват свободно да изричат мнението си за тях. За да научим децата да обичат книгите, е значимо игра и книга да не се опълчват. Именно това вършим с Книговище и Вижте - подтикваме децата да си напомнят и осмислят прочетеното, да се съревновават в читателските си достижения, като по този начин незабелязано градим критическото им мислене и способността им за учене през целия живот.

С какво ПРОМЯНАТА промени вашия живот?

ПРОМЯНАТА ни даде начален подтик в реализирането на една фантазия, която заживя толкоз логичен живот, че се трансформира в персонална задача за всяка от нас - да помогнем на децата в България да откриват удоволствието и значимостта на четенето, да раснат сериозно мислещи младежи и положителни жители на бъдеща България.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата и младежите в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-добро и несъмнено бъдеще. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 обществени бизнесмени и е помогнала на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развиването на благотворителността и новаторския си метод, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 влиятелни награди.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР