Искате нова кола, но предвид бюджета на средностатистическия българинн, тази

...
Искате нова кола, но предвид бюджета на средностатистическия българинн, тази
Коментари Харесай

Стара кола на над 200 хил. км - каква кола да изберем

Искате нова кола, само че поради бюджета на средностатистическия българинн, тази кола би трябвало да е използвана, а болшинството такива " нов импорт " са на действителни километри от над 200 000. Кои са най-хубавите такива коли? Една от тях несъмнено е Skoda Octavia.

Говорим за второто потомство на модела и по-конкретно за фейслифт версията на тази втора генерация. При тази Skoda итериорът е необятен, багажникът е голям, окачването е крепко и най-важното не е скъпа... Има ли обаче минуси тази Octavia и какви са те?

Формално това не е седан, а лифтбек, който е по-добър във връзка с деловитост и функционалност. На пазара за използвани коли у нас можете да намерите такава 13-14 годишна кола с действителен пробег от към 200 хиляди км. Ако търсите минимална цена, то ще би трябвало да се задоволите с ръчна скоростна кутия. Автоматиците са много по-скъп, а и не се славят с изключително добра надеждност.

Базовият мотор 1.4 (80 к.с.) е много придирчив и не изключително устойчив. Най-добрият избор е 8-клапанният BSE 1.6 със 102 конски сили с разпределено впръскване на горивото и с ангренажен ремък. 1.6 BLF със 115 конски сили има 16 клапана, непосредствено впръскване и верижно ангренажно задвижване и също е измежду целесъобразните елементи.

Той, сходно на BSE 1.6 със 102 конски сили също може да измине 300-350 хиляди км, само че на доста по-висока цена от непретенциозния 8-клапанов мотор, който има единствено един систематичен проблем - приключване на въздух през пукнатини в пластмасовия колектор.

Версиите с турбо 1.4, 1.8 или дизел 2.0 също не са неприятен вид, само че те са по-скъпи от гореспоменатите разновидности. А и не са толкоз издръжливи. Статистиката на TUV демонстрира, че приблизително и трите турбо мотора изкарват малко над 150 хиляди км.

Роботът DSG-7, комбиниран с 1.4 TFSI, е дует с къс живот. Ръчната скоростна кутия е доста издръжлива и в случай че се борави деликатно с нея, може да издържи над 300 хиляди км. Шестстепенната автоматизирана AQ250 (Aisin TF-60SN) устоя над 250 хиляди км, само че изисква доста прецизна поддръжка, написа automedia.

Иначе втората генерация на Octavia, която се прави от 2004 до 2011 година е една от най-хубавите коли от тези години. А фейслифтът е още по-добър. Вариантът комби пък е и още по-практичен. Окачването и каросерията са доста постоянни, като броят на дребните повреди е дребен. Тази кола е по-скъпа от Focus, да вземем за пример, само че пък е по-здрава.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР