Искате да се храните здравословно? Започнете от хлябаНеобходими Продукти● квас

...
Искате да се храните здравословно? Започнете от хлябаНеобходими Продукти● квас
Коментари Харесай

Домашен хляб с квас

Искате да се храните здравословно? Започнете от хляба

Необходими Продукти

● мая - 200 мл
● мед - 1 ч.л.
● сол - 15 г
● брашно - 750 - 800 г към
● вода - 400 мл хладка

Начин на подготвяне

След като извадите кваса е добре да го подхраните с 2 с.л. брашно и малко хладка вода и да го оставите на стайна температура. След 2.30 ч. ще бъде подготвен за потребление.

Изсипвате част от брашното, вършиме кладенче и изсипвате разтворения в хладката вода мед, солта и бъркате да стане на каша. Към нея добавяте отделения мая и стартирате да добавяте брашно и да замесвате последователно.

Тестото с мая става малко по-меко от тестото с квас. След като го омесите го покривате с фолио и го оставяте да втаса. За този развой са нужни към 2-3 ч.

Когато е подготвена деликатно се реалокира с тавата за печене, оформя се, поръсва се с брашно и се нарязва от горната страна с нож.

Оставя се още 1 час да почине, след което се пече в авансово загрята фурна на 250 градуса, като при слагането на питката във фурната намалявате на 220 градуса. Пече се до зачервена, вкусна коричка.

А кваса си го отгледах с доста любов и грижи. В компотен буркан сложих 3 лъжици пълнозърнесто брашно, сока от 2 зърна грозде и малко водичка, разбърках го с дървена лъжица, като се старах да получа гъста каша като за кекс.

Оставих на топло и всеки ден махах по 3 лъжици и добавях хладка вода и брашно. Но брашното всякога ми беше друго, единия път бяло, на идващия пълнозърнесто.

Така 5 дни, аз моя мая го забавих малко. На 6-ти ден го замесих по тази рецепта. За първи път хапвам самун с мая, само че останах ужасно очарована от усета и аромата му.Този толкоз постен самун имаше усета на добруджанките, които са с масло и сирене.

Ще не преставам да си го отглеждам и да си върша тази вкусотия, която на всичко от горната страна е и супер здравословна.

Домашният самун с мая е подготвен.

На фотосите е намазан с домакински пастет от пилешки дробчета.

Инфо: Ралица Николаева

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР