искат спешна помощ от държавата за създаването на гаранционен фонд,

...
искат спешна помощ от държавата за създаването на гаранционен фонд,
Коментари Харесай

Туроператори искат гаранционен фонд от държавата, готвят протести

искат незабавна помощ от страната за основаването на гаранционен фонд, който да пази клиентите на туристическите компании в разнообразни спешни обстановки. Това стана ясно на конференция на Обединение „ Бъдеще на туризма ” - съдружие на близо 20 браншови организации от туристическата промишленост в България, написа.
Заради пандемията туристическия бранш е в колапс и компаниите изнемогват, а застраховките не покриват сумите, които би трябвало да се връщат на клиентите поради неосъществени екскурзии и почивки. Туроператорите обявиха, че са подготвени да излязат и на протестни дейности от 1 март, откакто апелите им за помощ остават нечути от страната към този момент цяла година.
 Туроператор: Забраната за образуване на туристически пътувания се нарушава Туроператор: Забраната за образуване на туристически пътувания се нарушава
Туроператор алармира пред БНР, че възбраната за образуване на туристически пътувания се нарушава. Така да вземем за пример Занзибар се оказва...
" Гаранционният фонд за справяне с рецесии в туристическия отрасъл е скъп и наложителен инструмент, тъй като туроператорите няма да съумеят да спазят уговорките си към клиентите, в случай че страната не им помогне. Парите, от които се нуждаем не са за компаниите, а за клиентите ", разяснява Димитър Балтов от ОБТ.
Според Павлина Илиева, която е ръководител на сдружението фондът е избавление освен в съответната обстановка, само че ще е ефикасен и при рецесии в бъдеще. При фосмажорни условия – това може да бъде пандемия, земетресение, революция, вихър - клиентът и туроператорите са предпазени посредством фонда. Част от капитала на фонда ще се събира от вноски на туристическите сътрудници и оператори. 13 март наближава, а това е датата, до която би трябвало да бъдат обезпечени потребителите, които са заплатили през предходната година екскурзии и почивки, които не са се осъществили поради рестриктивните мерки за пътешестване, сподели Илиева.
Сумата от към 69 милиона лв. не е по силите на туроператорите, защото работата на компаниите е била извънредно съществено наранена от пандемията и от наложените ограничения у нас и по света. Представителите на сектора оповестиха, че са поискали среща с премиера Бойко Борисов, с цел да може този проблем да бъде решен по-бързо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР