Публикуван е първият български дигитален речник. Платформата за Български езикови

...
Публикуван е първият български дигитален речник. Платформата за Български езикови
Коментари Харесай

Излезе първият български дигитален речник БЕРОН

Публикуван е първият български цифров речник. Платформата за Български езикови запаси онлайн БЕРОН бе показана в Българската академия на науките.

Дигитализирана версия на Официалния правописен речник на българския език е първият й артикул, в който са озвучени думите с вярното им наречие. Добавена е богата информация за граматичните особености на думите, за дублетите и омонимите в книжовния език. Проф. доктор Руска Станчева от Института за български език на Българска академия на науките (ИБЕ-БАН) е началник и основател на плана БЕРОН.

Съдържанието се създава от езиковеди от Секцията за актуален български език на ИБЕ-БАН и включва към 2 400 000 форми. Дигиталният речник е наличен на beron.mon.bg и е озвучен с гласа на актрисата Гергана Стоянова.

" 200 години след основаването на " Буквара с разнообразни поуки " на Петър Берон взехме решение да свържем абревиатурата на платформата БЕРОН с името на създателя на Рибния буквар, с цел да отдадем респект на неговия създател. Част от разпоредбите за книжовния български език са залегнали още в Рибния буквар ", сподели на представянето проф. Станчева. По думите й 85% от младежите вършат езикови информации в интернет. В цифровизираната версия е включена и рубриката " Въпрос на деня ", която показва отговори на въпроси, които се получават всекидневно в Службата за езикови информации и съвещания на Института за български език.

В създаването на правоговора на платформата БЕРОН е употребен изкуствен интелект, основан от учени от Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките.

Платформата ще продължи да се надгражда и обогатява с нови функционалности и наличие.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР