Искат мораториум върху събарянето на копторите“Отворено общество на Джордж Сорос

...
Искат мораториум върху събарянето на копторите“Отворено общество на Джордж Сорос
Коментари Харесай

Сорос плаща за ромите да останат в гетата

Искат мораториум върху събарянето на копторите


“Отворено общество ” на Джордж Сорос и фондация „ Америка за България ” заплащат акции, с цел да убедят обществото по какъв начин ромите би трябвало да останат да си живеят в гетата. Условието е да се узаконят нелегално издигнатите им къщи. Това ще изискат през днешния ден към 100 неправителствени ромски организации събрани в платформата Постоянната ромска конференция. На форума в хотел „ Маринела ” е оповестено, че ще участват посланикът на Съединени американски щати Ерик Рубин, зам.-министърът на районното развиване Малина Крумова и депутати. Идеята на ромските организации е да показват резултатите от акцията „ Дом и сигурност за всеки ”. Организаторите настояват, че 26 000 жители са подкрепили с подписи акцията и че над 200 000 къщи, измежду които и ромски нямат законов статус.

Повечето роми избират да останат да живеят в гетата, желаят да им се узаконят нелегално издигнатите коптори и да се подобрят изискванията за живеене в махалите. Това демонстрират данни от представително социологическо изследване, извършено в границите на акцията „ Дом и сигурност за всеки ”. В него са взели участие 1100 роми, живеещи в обособени махали и квартали. Не е посочено коя социологическа организация е направила изследването, само че констатацията в него е следната:

Поставени в хипотетична обстановка на избор на място за живеене 68.4% от интервюираните роми декларират, че биха предпочели да останат в махалата или квартала, в който живеят. 12.0% биха предпочели различен квартал или махала обитаема най-вече с роми.

Обяснението е, че в гетата ромите се чувствали най-комфортно, можели да разчитат на поддръжката на близки и родственици. „ Важен детайл е и сигурността в квартала, който ги пази от заобикалящия ги, неприятелски съгласно тях, свят на болшинството ”, установяват откривателите.

Те показват, че огромна част от интервюираните се тормозят от дискриминационно отношение. Ромите настояват „ няма да ни одобряват ”, „ считат ни за крадци, не дават на децата си да играят с нашите, не ни почитат, пазят се от нас, считат ни за мързеливи, имат неприятно отношение към нас ”. На 9.2% ще им липсват роднините и приятелите. 5.7% се тормозят, че ще би трябвало да трансформират разбиранията си за метода на живот. В проучването се твърди, че обособените ромски квартали (махали), са се образували по натурален път още преди основаването на Третата българска страна през 1878 година

Анализ по поръчка на Института за европейски политики на Отворено общество дава съответни рекомендации за решение на казуса с противозаконните ромски къщи в гетата. Документът, който ще бъде показан на днешния конгрес е квалифициран от Александър Кашъмов и Даниела Михайлова от „ Иницициатива за равни благоприятни условия ”.

Авторите предлагат „ законодателна смяна в обозримо бъдеще в две насоки: на правната уредба за узаконяването на градивно устойчивите здания за жилищни потребности, представляващи само жилище и диференциация на разпоредбите за отнасяне на нелегално построени здания за жилищни и нежилищни потребности, както и инкорпориране в българското законодателство на международно-правната отбрана на жители в случаите на насилствени опустошения и/или изваждания от единствени жилища. ”

В отчета се упорства и за налагане на мораториум върху осъществяването на към този момент издадени заповеди за разрушение на противозаконни къщи в гетата.

Досие

 Ром, който няма никакви приходи си построи копие на Белия дом в град Левски. Ром, който няма никакви приходи си построи копие на Белия дом в град Левски.
Организациите на Сорос са доста дейни, когато става дума за финансиране на начинания по ромските въпроси. У нас циганските Неправителствени организации получават финансиране, което минава през „ Отворено общество “, „ Америка за България “.

Един от проводниците на финансирането е, да вземем за пример, Сдружение с нестопанска цел „ Инициатива за равни благоприятни условия ”. През 2010 година тази организация стартира програмата „ Равни благоприятни условия за ромските деца в детските градини и предучилищните институции в София и прекосяването в интегрирана учебна среда ”.

В началото парите по програмата идват от „ Америка за България “ – това е видно и от формалния уебсайт на Сдружение с нестопанска цел „ Инициатива за равни благоприятни условия ”. Там е записано също, че по-късно планът продължава, само че към този момент с поддръжката на Ромски учебен фонд (РОФ). Но зад този фонд в действителност е софийският клон на „ Отворено общество “ на Джордж Сорос. Самият РОФ раздава грантове у нас за „ заличаването на голямата разлика в образованието на ромите и неромите посредством политики и стратегии, които подкрепят качественото обучение на ромите, в това число десегрегацията на просветителната система “.

Случка от Швейцария


И евреите се отхвърлиха да оказват помощ


През 1999 година и еврейската общественост в България е подготвена да помогне за интеграцията на българските роми. Яков Джераси води на работно посещаване в Швейцария делегация от водачи на български ромски организации. Идеята на визитата е ромските представители да изяснят статута на общността и да показват проблемите на малцинството на среща с Мери Робинсън, тогавашен началник на отдела за правата на индивида към Организация на обединените нации. След диалога им ромската общественост получава в Базел и дарения от графиня Естер де Помери.

Джераси се връща назад в България, само че по-късно денем телефонът му позвънява. Оказва се, че двамата водачи на организациите са посетили магазин за облекла в Базел и са откраднали няколко чифта панталони, тръгвайки си с тях. Местната полиция поискала да вдигне обвинявания, само че Джераси обяснил, че това в действителност са „ културни другия ”, а не опит за обир.

Програми за възстановяване стандарта на живот на малцинствата


Милиони потънаха в калта на махалите


По плановете на СИФ 231 общини са взели присъединяване

 Новият проект за деяние на „ Региони в напредък ” е със период до 2020 година, а в бюджета от 14, 2 милиона евро са заложени действия в 39 общини с висока централизация на роми. Новият проект за деяние на „ Региони в напредък ” е със период до 2020 година, а в бюджета от 14, 2 милиона евро са заложени действия в 39 общини с висока централизация на роми.
Никой не може да уточни какъв брой пари са изхарчени за ромска интеграцията. Независимо от направените вложения ромите не престават да живеят в гета.

Данните от европейския отчет за осъществяване и резултати по интернационалните стратегии в интервала сред 2003г. и 2010г. сочат, че Социално-инвестиционен фонд (СИФ) е изразходвал 65,8 млн. евро за възстановяване стандарта на живот на малцинствата в България. Той включвал поправки по инфраструктурата, обезпечаване на вода и канализация, както и инфраструктура, обвързвана с даване на центрове за хора с увреждания, за обществени грижи, учебни заведения и здравни заведения. В него взелите присъединяване са 231 общини, а усвоените средства са 124 527 080 лв., от които държавното финансиране е 22 768 413 лв.. Резултати сочат, че 111 квартала са свързани с чешмяна вода, 157 учебни заведения и детски градини са ремонтирани, 150 общински обществени центрове са построени и 42 пътища са усъвършенствани. По вторият съставен елемент на СИФ – микропроекти за развиване на общинска инфраструктура са изпълнени са 468 планове на стойност 116 449 987 лева

Данните са оперативната стратегия за районното развиване (ОПРР) сочат, че са изхарчени 8 милиона евро по програмата за „ Изграждане и рехабилитация на обществени жилища ”, стартирала през 2011г.. Постигнатите досега резултати са построени 150 жилища в Дупница, построени 80 и актуализирани 9 жилища във Видин и изцяло актуализирани 33 жилището в Девня. Броят на хората, които живеят в издигнатите жилища е 684 лица.

Новият проект за деяние на „ Региони в напредък ” е със период до 2020 година, а в бюджета от 14, 2 милиона евро са заложени действия в 39 общини с висока централизация на роми. Той планува строителство на жилища и ремонт на съществуващи такива, обществена помощ при намиране на работа и повишение на просветителното равнище на ромите.

Статистика


Циганите са над 800 000 по неофициални данни


10% от популацията в България

По данни, събирани от неправителствени организации, в това число и ромски, числеността на тази малцинствена общественост е не по-малко от 800 000 души, което съставлява над 10% от популацията в България. Според формалната статистика, основаваща се на последното публично броене от 2011 година, ромите са към 330 000.

В страната съществуват повече от 20 подгрупи, които се разграничават между тях по разнообразни признаци: набожен, езиков (най-често диалекти), обичаен занаят, генезис (мястото, откъдето са мигрирали) и други Те са и на друга степен на развиване.

Обособените ромски квартали в огромните градове доближават до колосални размери – Столипиново в Пловдив наброява над 40 000 души, Факултета в София – над 30 000, Максуда във Варна над 25 000. Реално това са градове в самите градове.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР