Исканията на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) относно

...
Исканията на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) относно
Коментари Харесай

КНСБ доволни от Бюджет 2018 наполовина, искат още пари за земеделието

Исканията на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) по отношение на Бюджет 2018 са задоволени на половина . Това стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция с публицисти, на която бяха показани данни за това какво е успялa да извоюва синдикалната конструкция от страната за идната година, съобщи кореспондент на .
" В този смисъл отчитаме като позитивен детайл в допълнение отпуснатите средства в междинното обучение, държавната администрация и опазването на здравето, само че те към момента не са задоволителни на фона на динамичността, с която порастват работните заплати в действителния бранш и устрема ни към средноевропейски стандарт на живот ", споделят от КНСБ, като разясняват, че остават извънредно недоволни, че за поредна година няма да има нарастване на работните заплати в бранша на земеделието и по особено в Селскостопанската академия, Министерството на земеделието храните и горите (МЗХГ) и в сдружение " Напоителни системи " ЕАД.
" Най-лошата вест за бранш " Земеделие " е понижението на средствата в Изпълнителна организация по горите с 1 млн. и 700 000 лева ", акцентира Димитров. По думите му това ще докара до съкращения на личния състав. Стана ясно, че разноските на МЗХГ за 2018 година са увеличени с 4 453 200 млн. лева . От тези средства разноските за личен състав бяха увеличени с 2 525 200 млн. лева , а средствата за сдружението " Напоителни системи " бяха увеличени с 2 млн. лева (от 15 на 17 млн. лева.).
" Най-важното е, че за трета поредна година заплатите в България порастват с възходящо ускоряване. Това се дължи на дефицити в пазара на труда и липса на фрагменти във всички браншове и сектори без изключение ", съобщи още Пламен Димитров.
Поискахме растеж в заплатите в бюджетния бранш с 1 милиарда и 64 млн. лева Около 330 млн. отиват в бранша на образованието. 160 млн. отиват в бранш " Сигурност ". В бранша на държавното ръководство нарастването е сред 2 и 12,5%. В опазването на здравето желаеме за здравна сестра стартова заплата от 700 лева , разясни той.
Бюджетът на Министерството на здравеопазването беше повишен с 8 млн. и 100 000 лева за заплати. Училищното и детското опазване на здравето получават 26 млн. лева спомагателни, като нарастването е с към 20%, стана ясно от думите на президента на КНСБ.

В бранша на културата има отделено съществено финансиране. С към 30 млн. лева беше повишен бюджетът на Министерството на културата. Това за нас е относително добра вест . Половината от настояванията ни тук за нарастване на заплатите са реализирани, стана ясно още от думите на президента на КНСБ.
Пламен Димитров сподели, че има растеж в заплащането в бранша на металургията и машиностроенето, пивоварния бранш, в хранителната индустрия, енергетиката и защитата.
Той подсети, че близо 1/4 или към 600 000 наети по трудови контракти са нископлатени служащи. Работещите на минимална работна заплата са 403 000 от тези 600 000. Концентрацията на минималната работна заплата в ресторантьорството и хотелиерството е близо 38%, а тази в строителството е към 24%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР