Исканията им са допълнителните възнаграждения от 1000 лева да останатВажна

...
Исканията им са допълнителните възнаграждения от 1000 лева да останатВажна
Коментари Харесай

Медици протестират заради COVID добавките

Исканията им са спомагателните хонорари от 1000 лв. да останат

Важна намира се организира през днешния ден в здравното министерство. След като излязоха на митинг в София, медицински експерти от профсъюз „ Защита” разговаряха с министър Асена Сербезова за нарастване на заплатите, осведоми

Тя им е дала обещание още през април да бъде контрактувано покачване на месечното заплащане на лекари, сестри и санитари в цялата страна.

„ Вече в продължение на година пожелаваме да се включат тези пари за изключителното състояние. Не е обикновено в една болница да има хора, които работят за 650 лева брутно месечно възнаграждение”, сподели доктор Самуил Кътов.

Вчера здравните управляващи оповестиха, че добавки към заплатите на медиците за работа на първа линия ще се изплащат до края на юни.

„ Те са обещани, само че в този момент ще забележим в идващия фиш дали ще бъдат отразени”, съобщи Катя Неофитова, здравна сестра в Спешното поделение в ИСУЛ.

„ Последния път се промени щата от 920 на 950 лева - през септември предходната година. Това е насмешка, и то е без удръжките”, сподели Вергиния Илиева, здравна сестра в Спешното поделение в ИСУЛ.

И двете дами работят в незабавното в столичната болница „ Царица Йоана”. Но едната се води на първа линия по време на пандемията, а другата не – тъй като работи в единствения денонощен незабавен очен кабинет в София. Затова и не получава в допълнение възнаграждение от началото на пандемията и работи на 2 места.

Часове след митинга медиците бяха поканени в здравното министерство за диалог.

„ Планират нарастване с 25% на всички клинични пътеки, най-малко по този начин ни споделиха. Не са ни дали съответен период по кое време ще се усилят заплатите. Според техните думи възнагражденията би трябвало да се усилят даже и повече от това, което сме изискали”, разясни Кътов.

Очаква се договарянията с Лекарския съюз и Здравната каса за смяна в Националния рамков контракт да приключат до седмица, в противоположен случай още на 10 април следва нов митинг.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР