Исканият от опозицията в Република Северна Македония референдум срещу Договора

...
Исканият от опозицията в Република Северна Македония референдум срещу Договора
Коментари Харесай

Без референдум срещу Договора с България, поискан от ВМРО-ДПМНЕ

Исканият от опозицията в Република Северна Македония референдум против Договора с България няма да се състои. Поне към този момент. ВМРО-ДПМНЕ, която провежда антибългарски митинги срещу така наречен " френско предложение ", внесе искане за всенародно допитване в Събранието в Скопие, само че ръководителят Талат Джафери реши, че то е противоконституционно. Решението е на фона на двудневното съвещание на смесената историческа комисия през днешния ден и на следващия ден в Скопие, която преглежда Гоце Делчев и учебниците за седми клас.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която вижда в Договора за добросъседство с България непосредствено отричане на идентичността, така наречен език и история на Република Северна Македония, изиска анулацията му.



Председателят на Събранието Талат Джафери отхвърли настояването за референдум като противоконституционно, защото интернационалните контракти стават част от правния ред на страната и не могат да се трансформират със закон. Вътрешна македонска революционна организация упрекна премиера Ковачевски и властта, че се крият от народа.

" Знаят дека ке има излезност. Второ - знаят дека народот е срещу Договорот, кой е извор на асимилацията, коя СДСМ и Ковачевски я спроведуваат ", съобщи Дафина Стояноваска, народен представител от ВМРО-ДПМНЕ.

От ръководещия Социалдемократически съюз оповестиха, че договорът може да бъде анулиран единствено от кабинета и че в случай че Вътрешна македонска революционна организация пристигна на власт, ще може да го направи. Обвиниха водача на опозицията Християн Мицкоски, че желае да върне страната в застой.



" Почнавме договаряния со ЕУ како македонци, а нашиот македонски язик влезе во Европейска комисия и вракяне от той пат обратно нема ", сподели Йован Митревски, представител на СДСМ.

Посланикът на Европейски Съюз в Скопие Дейвид Гир предизвести, че всички начинания, които водят обратно и пречат на евроинтеграцията на Скопие, би трябвало да се заобикалят.

" Добросъседските връзки са основна част от преговорния развой с Европейски Съюз, а Договорът за добросъседство с България, както и Преспанският контракт, би трябвало да се извършват в дух на благосклонност от всички ", съобщи Дейвид Гир, дипломат на Европейски Съюз в Република Северна Македония.



Според специалисти от Северна Македония оттук насетне не е ясно по какъв начин ще се развие процесът и ще има ли ново искане за референдум от опозицията.

" Именно депутатите на ВМРО-ДПМНЕ са основни за прокарването и на конституционните промени за регистриране на българите ", уточни Тамара Грънчаровска, ТВ " Телма ".

Вписването на българите в Конституцията е основно изискване, преди Република Северна Македония да отвори втората Междуправителствена конференция с Брюксел, която е същинското начало на проговорите.

От българското външно министерство разяснява, че съгласно тях, въпросът няма да бъде настоящ.

" Тъй като " Левицата " и ВМРО-ДПМНЕ към този момент оспорват единствено в общественото пространство единствено това решение, само че от юридическа позиция то стои много непоклатимо ", изясни Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи.

От Министерство на външните работи оповестиха още, че историческата комисия, която през днешния ден и на следващия ден заседава в Скопие, е показала постигнатите досега резултати в договарянията и следва смяна в учебниците по история.

Репортери: Александър Марков, Ирина Цонева


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР