Исканите рокади от служебния премиер Димитър Главчев в кабинета предизвикаха

...
Исканите рокади от служебния премиер Димитър Главчев в кабинета предизвикаха
Коментари Харесай

Фигурата на Даниел Митов предизвика приливна вълна от ново политическо напрежение ОБЗОР

Исканите рокади от служебния министър председател Димитър Главчев в кабинета провокираха вълна от ново политичеко напрежение и замяна на взаимни обвинявания по високите етажи на властта и сред водачите на политическите партии.

Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и посланик номер едно на България да стане Даниел Митов (ГЕРБ). Като претекстове за персоналната смяна министър-председателят уточни нуждата от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците от друга. Служебният министър председател изиска и промяна на земеделския министър Кирил Вътев, а на негово място да пристигна Георги Тахов.

Вчера президентът Румен Радев разяснява, че двама министри се освобождават единствено седмица след клетвата на служебното държавното управление. „ Това е неуспеха на конституционната промяна. Партиите обезмислиха служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Виждате от партийни събрания по какъв начин се дават разпоредби, по какъв начин се заплашва министър-председателят “, уточни Радев и добави: „ Надявам се господин Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и върху цялостното доверие в изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф “.

" Ще упорствам министър председателят Главчев да си съблюдава обещанието, че ще предложи кабинет, който е равно далечен от всички партии. В петък ще го поканя да обсъдим неговите оферти за рокади, само че не може да се оферират за министри зам.-председатели на политически партии ", безапелационен беше президентът и добави: " За външния министър стана ясно от кое място идва заръката. Кой поръча промяната и на земеделския министър, който господин Главчев персонално показа за оставане в служебното държавно управление в дух на последователност и потвърден мениджърски метод. Според вас не е ли необичайно министър-председател да си сменя през ден мнението и обикновено ли е през ден да сменяме министри? ", запита Румен Радев.

Служебният министър председател Димитър Главчев съобщи от Брюксел, че след направеното от него предложение за рокади в кабинета, чака въпреки всичко решението на президента Румен Радев. И посочи - в случай че президентът не се съгласи с неговите оферти, " отговорността остава в него ".

" Готов съм на разговор когато и да е с президента, какъвто съм провеждал и до момента. Отговорността за министрите, които предлагам, е напълно моя. Ако има някакви други визии по въпроса този, който осуети препоръчаните от мен министри, той ще поеме отговорност за това, което се случва. Иначе все още и по Конституция отговорността е напълно на служебния министър-председател. Както виждате, всички бягат от отговорност, а аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз върша, тогава различен поема отговорност ", уточни още Главчев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна даде ядосан отговор на протичащото се и отправените обществени подмятания към него, че дирижира нещата.

" Не мога да схвана дали президентът Радев мисли, че ние имаме толкоз къса памет. Аз помня ярките политически лица в кабинета " Радев " - Весела Лечева, Явор Гечев, Янаки Стоилов, Крум Зарков, цялото Българска социалистическа партия се изсипваше в неговото служебно държавно управление и той споделя, че то било неутрално. Впоследствие той правеше цели партии от служебното държавно управление - на Стефан Янев, на Кирил и Асен. Ние безпаметна нация ли сме ", съобщи Борисов пред публицисти в Тутракан.

Той уточни, че въобще не се интересува кой ще е външен министър, само че въпросът е кардинален.

" Последните 9 месеца работихме, с цел да се случи всичко това, не желая да разясня изобщо, с изключение на изопачаването на истината от президента Радев по отношение на неговите служебни държавни управления. Ако желае ярки комунистически персони да продължат да ръководят, изобщо не ме тормози това. Ние показахме на нашите евроатлантически сътрудници, че мислим и за защитата, и за външната политика. Насила нищо не се случва. Срам е за ПП-ДБ. Даниел Митов е от тях и когато пристигна в ГЕРБ, пристигна, с цел да е мост сред партиите, тъй че в случай че желаят да го поставят, дано си стоят тези. Каквото желаят да вършат и Главчев, и Радев ", сподели още Бойко Борисов.

" Защо Радев, да вземем за пример, не сподели - от кое място накъде министър Гвоздейков ще остава, Вътев ще остава, Цоков ще остава, на данъчните ще остава, регионалните са останали?! Изведнъж единствено го интересува и него, и Йотова външната политика и външният министър. Нека да остане и да се знае, че Радев си носи отговорност, както до момента. Аз в случай че съм на Главчев... само че към този момент не желая да разясня! Нека да се кара по цялото изречение, не по половината. Отговорът ми какво се случва във външните работи пристигна след въпросите на моите симпатизанти и партийни членове, в случай че в кавички Главчев е наш министър председател, по какъв начин може майката на кмета на Подуяне от Политическа партия да е министър в Регионалното министерство?! Това ме попитаха и аз се възмутих, като тях. И внезапно след 5 дни - в случай че Даниел Митов стане министър, била застрашена честността на изборите. Айде тогава президентът Радев да си спомни записа и на другото партийно заседание на Политическа партия за " ала-бала " с президента по изборите, казано от Асен Василев. Айде и ала-балата с наше Министерство на вътрешните работи да си спомни. Ала-бала толкоз ли са значими изборите в чужбина за тези хора. Изведнъж се оказва, че стават доста значими ", разяснява още водачът на ГЕРБ.

Съгласно Конституцията той е задължен да ги разпише, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски в коридорите на Народното събрание в отговор на въпрос за това, че президентът Румен Радев към момента не е подписал указите за назначение на нов длъжностен министър на външните работи и на нов длъжностен министър на земеделието и храните.

„ Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички - „ няма да подпиша за министрите “, другите – „ ще махнем шефа на Народното събрание “. Няма да има министри, няма да има министър председател, няма да има началник на Народното събрание, на следващия ден може да няма и президент “, сподели Пеевски.

Той съобщи, че към този момент сме в предизборна акция. " Нека всички да спрат и да се съобразят с Конституцията. Президентът да се съобрази с Конституцията, Министерският съвет да се съобрази с Конституцията и ние да се съобразяваме с Конституцията. Трябва да бъдем виновни към хората. Това е една игра, която ще я платят хората ", добави той.

„ Убеден съм, че ще успее да резервира равна раздалеченост и ще има евроатлантическата устременост за България “, разяснява водачът на Движение за права и свободи за това дали препоръчаният за длъжностен министър на външните работи Даниел Митов ще бъде партийно предопределение или ще успее да резервира равна раздалеченост.

Даниел Лорер от ПП-ДБ съобщи, че с комизъм следи битките в служебния кабинет, които съгласно него са сред ГЕРБ и ГЕРБ.

“Единственото нещо, което променихме в Конституцията, е президентът да избира сред парламентарно определени ", съобщи Лорер и напомни, че не Народното събрание, а президентът назначава служебното държавно управление.

Той означи, че при сформирането на кабинета никой не се е обърнал към ПП–ДБ и в сегашния Министерски съвет нямало техни хора.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обърна към цялата парламентарна група на ГЕРБ от трибуната на Народното събрание: „ Чухте ли какво сподели през вчерашния ден Борисов? На въпрос кой носи отговорност за служебния кабинет, отговор – Народното събрание. Ще ви се карат за позицията през днешния ден и за това, че отричате ролята на Народното събрание в търсене на отговорност от служебния кабинет. “

„ Става въпрос за две неща “, изясни Нинова и уточни: „ Днес обсъждаме част от съдбовните последствия от сбърканата смяна в Конституцията, която касае работата на Народното събрание. Вярно е, че повода e да се изиска надзор върху служебните кабинети поради злоупотребите на служебните кабинети на президента Радев. Но какво се оказва през днешния ден – ГЕРБ желаят, когато длъжностен кабинет се назначава от Радев, да има надзор, само че когато длъжностен кабинет се назначава от Борисов, да няма надзор и Народното събрание да почива. “

„ Каква е разликата – скачахте против служебните кабинети на Радев, само че в този момент би трябвало да покриете служебния кабинет на Борисов, за който също в тези дни получихме доказателства, че е политически и партиен “, обърна внимание тя.

И акцентира, че за разлика от ГЕРБ, Българска социалистическа партия е поредна в това, че има рецензии и към служебните кабинети на президента Радев, и към този – и не мери с двоен критерий, когато желае да се упражнява парламентарен надзор върху държавното управление.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР