Искането, което беше отправено по-рано днес, беше одобрено само за

...
Искането, което беше отправено по-рано днес, беше одобрено само за
Коментари Харесай

Берлин позволи на Полша да предостави 5 изтребители МиГ-29 на Украйна

Искането, което беше отправено по-рано през днешния ден, беше утвърдено единствено за няколко часа. Германският министър на защитата Борис Писториус приветства решението със следните думи: " Това демонстрира, че на Германия може да се разчита! "

Самолетите, за които става дума, са дадени на Варшава от Берлин през 2003 година Договорите за продажба на военно съоръжение от Германия плануват, че федералното държавно управление би трябвало да даде утвърждението си за възможен по-нататъшен трансфер

Германия наследи 24 изтребителя МиГ-29 от комунистическата Германска демократична република след обединяването на страната през 1990 година По това време тези самолети са считани за едни от най-хубавите изтребители в света. През 2004 година Берлин даде 22 от тях на Варшава. Единият от останалите два самолета е бил погубен при злополука, а другият е изложен в музей, отбелязва ДПА.

На 16 март 2023 година полският президент Анджей Дуда даде обещание да даде четири МиГ-29 на Украйна. Тя бе първата страна-съюзник на НАТО, която разгласи, че ще достави изтребители на Украйна. Киев разчита на още такива изтребители от Варшава. Полша разполага с 40 МиГ-29, само че Военновъздушни сили на страната употребяват единствено 29 от тези бойни машини. Останалите изтребители от години стоят в хангара, без да бъдат ремонтирани или осъвременени.

Словакия бе втората страна в Европейски Съюз, която разгласи, че ще даде МиГ-29 на Украйна и та 23 март заяви, че към този момент е дала на Киев първите четири изтребителя. Словакия утвърди доставката, откакто Съединени американски щати дадоха обещание солидна отплата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР