Искането и получаването на оставките на ръководството на НЗОК от

...
Искането и получаването на оставките на ръководството на НЗОК от
Коментари Харесай

Д-р Кацаров: Управителят на НЗОК трябва да бъде актюер

Искането и приемането на оставките на управлението на НЗОК от политиците не наподобява добре. Това сподели някогашният здравен министър доктор Стойчо Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му и шефът, и подуправителят на Касата са партийни назначения. „ Разпределят си властта по квоти и си поставят свои хора. Нали помните, че и предходният претендент за шеф беше отритнат, а след това му откриха работа другаде? В този диалог за наши и ваши хора обаче изпуснахме от внимание главната концепция – да се изберат хора, които имат морални и професионални качества да заемат тази служба. Ние забравихме въобще смисъла на ръководството “, акцентира доктор Кацаров.

Той беше безапелационен, че механизмът на избор е напълно сбъркан. „ Цялата неточност е в това, че Народното събрание се занимава с такова нещо. Не е работа на Народно събрание да избира шеф и подуправител на Здравната каса. Старият модел беше по-добър, когато шефът се избираше с конкурс “, напомни някогашният министър на опазването на здравето.

Д-р Кацаров съобщи, че най-добре би било да бъде отстранен монополът на НЗОК и да има голям брой каси. „ Тогава всеки притежател или началник ще се стреми да откри най-хубавия управител да ръководи, тъй като в противоположен случай ще остане без клиенти. И няма да бъде национална драма, в случай че се смени шефът на някой от фондовете, както не е драма, когато се сменя шеф на банка “, сподели той.

Според него обаче това няма да се случи, тъй като посредством монопола се слага според цялата здравна система.

Дори и да остане една Здравна каса, механизмът на назначението на управлението не би трябвало да е квотно систематизиране, счита той. Д-р Кацаров беше безапелационен, че верният метод е обществен конкурс, а претендентите да са единствено актюери. „ И методът на финансиране е неверен. Сега финансовият министър споделя – толкоз са парите, разпределете ги както намерите за добре. А би трябвало да има актюерска оценка на потребностите и по-късно да се търсят методите за финансиране. Не пациентите да следват парите, а парите би трябвало да следват пациентите. От една страна в този момент има повече пари за извънболничната помощ, само че от друга – има предели на направленията, което значи, че тези повече пари не могат да бъдат усвоени. За да има резултат от множеството средства, би трябвало да има смяна в инструментите “, сподели някогашният здравен министър.

„ Тези, които губят най-вече от монопола обаче са пациентите, само че техният глас не се чува. Със сигурност има скрити неща и те са свързани с разпределението на доста средства. Най-лошото е, че към този момент няма никаква социална реакция “, сподели доктор Кацаров.

Според него здравната система е в доста неприятно положение от години и то се утежнява.

„ Средната дълготрайност на живот в България е с 10 години по-ниска от междинната в Европейски Съюз. Огромно число. Първи сме в Европейски Съюз по обща смъртност. Проблемът не е, че се постанова доплащане от пациентите. Сега може да имаш пари и отново да не получиш качествена здравна грижа “, посочи още доктор Кацаров.

По думите му решението на казуса с неприятното финансово положение на държавните лечебни заведения е те да бъдат приватизирани. „ Вместо това се не разрешават частните вложения, което е неприемливо “, добави доктор Кацаров, припомняйки заложения в проектобюджета на НЗОК мораториум за нови лечебни заведения и действия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР