Искаме Северна Македония да стане част от ЕС въз основа

...
Искаме Северна Македония да стане част от ЕС въз основа
Коментари Харесай

Дейвид Гир: Искаме РСМ да стане член на ЕС въз основа на Френското предложение

„ Искаме Северна Македония да стане част от Европейски Съюз въз основа на осъществяването на отговорностите, които пое през юли 2022 година “

Това съобщи посланикът на Европейски Съюз в РСМ Дейвид Гир, визирайки така наречен „ Френско предложение “, съгласно което Скопие би трябвало извърши редица промени по пътя си към Европейски Съюз. Според същото предложение, РСМ би трябвало да включи българите в преамбюла на своята конституция, с цел да стартира договаряния за участие с Европейски Съюз.

„ Твърденията, че Европейски Съюз не желае Северна Македония да бъде член на блока, не са правилни “, сподели Гир.

„ Често се чуват гласове, които споделят, че РСМ не може да се причисли към Европейски Съюз или тъй като Съюзът не я желае вътре, или тъй като тя не е способна да бъде част от Европейски Съюз. Нито едно от тези изказвания не е правилно. Ние желаеме Северна Македония да бъде част от Европейски Съюз. Пътят е удобен и доста елементарно изпълним. “ - акцентира той.

„ В тази връзка споделям мнението, че пътят на Европейски Съюз е път на разцвет, на подсилване на демократичните полезности и върховенството на закона и е път на непоклатимост. Но също по този начин той е и път на сигурността и ние в действителност имаме вяра, че участието на Северна Македония в Европейски Съюз ще бъде от изгода за всички нас. “ - добави посланикът.

„ Искаме тази страна да стане част от Европейски Съюз въз основа на осъществяването на отговорностите, които пое през юли 2022 година, последвано от междуправителствената конференция и процеса на скрининг, както и на осъществяването на промените, които бяха избрани по време на процеса на скрининг, в това число тези, които са изброени в новия проект за напредък и промени на Европейски Съюз. “ - акцентира дипломатът. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР