Искаме Русия, долу Франция. Антифренски и проруски лозунги отново бяха

...
Искаме Русия, долу Франция. Антифренски и проруски лозунги отново бяха
Коментари Харесай

След Украйна, митът за руската военна мощ рухна и в Африка

" Искаме Русия ", " долу Франция ". Антифренски и проруски лозунги още веднъж бяха издигнати в неделя по време на пропучистка проява в Ниамей, Нигер, четири дни откакто командирът на президентската армия Абдурахаман Чиани пое властта.

Оправдан от " обстановката със сигурността " в страната, този държавен прелом рискува да усили неустойчивостта в района и да докара до още по-голямо съмнение на френското въздействие след пучовете в Буркина Фасо през септември 2022 година и в Мали през август 2020 година

Ако обстановката тогава беше наказана както от Русия, по този начин и от Запада, повторението й в този момент повдига въпроси. Трябва ли да търсим знака на Москва? За Тиери Виркулон, асоцииран откривател в Центъра за Африка към Френския институт за интернационалните връзки (Ifri), в случай че " сюжетът, който се играе в Ниамей, е същият като в Уагадугу и Бамако ", Русия губи доверие в Африка през цялото време на войната в Украйна.

L E POINT: Създава ли се проруски блок в Африка с Мали, Централноафриканската република, Буркина Фасо, Судан и в този момент Нигер?

ТИЕРИ ВИРКУЛОН: За Нигер не би трябвало да се бърза с оценката. Събитията са в ход, би трябвало да забележим какво ще се случи. Проруският блок се долавя по гласовете в Организация на обединените нации. Миналия февруари в действителност Еритрея и Мали гласоподаваха в интерес на Русия в резолюцията, осъждаща нахлуването в Украйна, до момента в който Централноафриканската република се въздържа. Но блок от двама не е доста повече от 54 страни. Тези, които се въздържат, не заемат позиция: те са опортюнистични или внимателни, зависи от призмата, и се стремят да покачат залозите в подтекста на продължаващата геостратегическа борба сред Русия и Запада. Но след затъването си в Украйна, където надалеч не е победител, Русия отстъпва в Африка, където имиджът й на военна мощ е разтърсен. Един от главните й лостове за въздействие е продажбата на оръжие. Нямаме данни за 2022 година, само че разумно съветската оръжейна промишленост работи за бойното поле в Украйна, тъй че би трябвало да е по-малко способна да доставя в Африка.

Икономическите контракти, подписани на срещата на върха Русия-Африка в Сочи през 2019 година, се оказаха в огромната си част церемониални контракти, малко от тях бяха изпълнени. И до момента в който продажбите на съветски нефт се усилиха от началото на войната в Украйна, останалата част от износа понижава заради глобите. Дори не е несъмнено, че Владимир Путин ще успее да достави житото, които даде обещание да достави - и които също се стреми да продаде - по време на неотдавнашната среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург. За задачата съветските кораби ще би трябвало да изоставен Черно море и да стигнат до Африка, което още веднъж ще бъде мъчно постижимо. Има огромно разминаване сред реториката на Москва и нейните съответни достижения в Африка. Африканците са наясно с това: изявленията на Русия не са последвани от дейности и това води до загуба на доверие. В Санкт Петербург участваха единствено 17 африкански държавни глави, спрямо 45 в Сочи през 2019 година Някои даже не пожелаха да се появят на фотографията.

LE POINT: Какви са тактиките за въздействие на Кремъл на континента?

Т. ВИРКУЛОН: Освен продажбата на оръжия, Русия употребява главно дипломатическо-медийната връзка, с цел да съблазнява африканските страни. Москва акцентира, че в многополюсния свят, който споделя, че предизвиква, Африка ще има думата и ще бъде значима. Русия също играе на струната на антиколониалното възмущение, потвърждавайки, че в никакъв случай не е била колониална мощ, което несъмнено е погрешно, също така, че не е била такава в Африка. Тя напомня предишното и упреква европейците посредством обществените мрежи, по-специално Facebook.

Нейната тактика се основава и на оферти за съдействие във военната област, само че също и в образованието, с оферти за образование и стипендии за африкански студенти, които не престават макар войната в Украйна. Това несъмнено остава анекдотично във връзка с броя на студентите в Африка.

LE POINT: Въпреки това съветски флагове се развяваха в Ниамей по време на пропучистка и антифренска проява в неделя. Как да си го разбираем?

Т. ВИРКУЛОН: Това се трансформира се в самобитна традиция. Веднага щом има пуч, има проява пред френското посолство с съветски флагове. Това е резултат от цифровите пропагандни акции, стартирани от Русия. Африка е полето на директно съревнование сред Франция и Русия, откогато Путин взе това решение през 2017 година, след първата война в Украйна (през 2014 година, по време на завладяването на Крим, ред). Оттам бяха подхванати западните наказания против Русия, която от своя страна реши да премине в нахлуване. Русия желае както да се развива в Африка в изискванията на наказания, по този начин и да понижи френското въздействие там, с цел да отслаби Франция. Това е явно, когато се проучват дезинформационните маневри в мрежите: организациите, към които са ориентирани са Организация на обединените нации, Европейският съюз и Франция, само че в никакъв случай Съединените щати, да вземем за пример. Проблемът е, че осъзнаването на Франция пристигна късно, като се стартира от инсталирането на Вагнер в Централноафриканската република и по-късно в Мали. Все още е рано да се каже, че това ще се случи и в Нигер. Може да се каже, че от няколко години се води акция за разпалване на антифренски настроения и изпъждане на Франция от тези страни. От друга страна, няма особени съветски ползи в Нигер, макар че там сюжетът е същият като в Уагадугу и Бамако. Русия продава оръжие в Ниамей, само че там няма съответни действия. Все още е удивително, че този пуч се случи единствено ден след откриването на срещата на върха Русия-Африка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР