Искаме проверка, не точно оспорване на резултатите на местните избори.

...
Искаме проверка, не точно оспорване на резултатите на местните избори.
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Искаме проверка, а не оспорване на резултатите в София

Искаме инспекция, не тъкмо оборване на резултатите на локалните избори. Това съобщи в " Още от деня " претендентът за кмет на София Ваня Григорова. По данни на ЦИК малко под 5000 гласа разделят Григорова от Васил Терзиев.

Григорова посочи, че не тя, а обединението, която я издига, оспорва резултатите. Екипът ѝ приготвя документите, с цел да може в границите на седемдневния период жалбите и сигналите да бъдат подадени в съда.

" Не е ориентирано към някого съответно, само че когато се виждат нередности, е редно те да бъдат тествани. Има поредност протоколи, които са празни, а на уеб страницата на ЦИК са качени попълнени. Очевидно има потребност някой да ревизира какво се случва. Ако разликата беше над 20 000 гласа, явно нямаше да се занимаваме, само че разликата е под 5000 и в този смисъл всеки глас е значим ".

На местата, където се откри, че има проблеми, би трябвало да има и ръчно преброяване, безапелационна е тя.

Григорова сподели, че не може да разяснява детайлно проблема с машините за гласоподаване, тъй като не е специалист и се базира на думите на някогашния зам.-министър на е-управлението Благовест Кирилов, който е част от екипа й.

Той уточни какъв е казусът с машините - оповестеното на уеб страницата на МЕУ не дава отговор на записаното в ИК. Трудно бих могла да обоснова по-детайлно тази част, само че той сподели къде е казусът.
Попитана дали това значи, че могат да се оспорват всички гласове с машина, отговори: Ако специалистите решат това.

" Нашият е безапелационен, че оповестеното на уеб страницата на МЕУ не кореспондира със записаното в Изборния кодекс - явно има потребност от инспекция и експертен диалог. Това не значи изрично смяна на данните, само че основава причина това да се направи ".

Ваня Григорова сподели, че цялостната акция на съперниците ѝ се е състояла в това да демотивират гласоподавателя да излезе да гласоподава. Отчете това като пропуск на своята лична акция:

" Ние не успяхме да успокоим гласоподавателя, че цялата акция на ПП-ДБ-СС не трябва да ги демотивира да отидат до урните. За страдание стигнахме до тази обстановка, при която да броим всеки глас ".

Посочи още, че по време на цялата акция съперниците ѝ са я омаскарявали с всевъзможни компромати, в това число в деня на размисъл и деня на изборите.

Има протоколи, които са празни, а на уеб страницата на ЦИК са качени попълнени, сподели претендентът за кмет
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР