"Искаме да сменим модела, при който един човек решава кой

...
"Искаме да сменим модела, при който един човек решава кой
Коментари Харесай

БСП: Край на модела Борисов с обществените поръчки

"Искаме да сменим модела, при който един човек взема решение кой да влиза и кой да излиза от социална поръчка! Модел, при който строителният отрасъл е заставен да връща пари от публични поръчки, с цел да си завоюва благоволението на ръководещите ". Тази позиция е защитила Корнелия Нинова при срещата сред представителите на Българска социалистическа партия и Камарата на строителите в България (КСБ). От КСБ организират поредност от срещи с партиите, на които търсят поддръжка за проблемите на строителния бранш, както и за законодателните си оферти. Отбелязахме, че законодателството освен се трансформира постоянно, само че и че неналичието на конкуренция, както и корупцията към този момент са заложени в законите, съобщи водачът на Българска социалистическа партия. По думите й предложенията на КСБ ще бъдат разисквани, някои ще получат и законодателна поддръжка от социалистите. Нинова увери, че Камарата може да разчита на цялостна поддръжка за развиването на българското произвеждане и промишленост.
Лидерът на Българска социалистическа партия и ръководителят на УС на КСБ Илиян Терзиев прекъснаха полемиката си, с цел да дадат изказвания пред медиите. Терзиев акцентира, че от Камарата желаят да спре некоректното говорене и потреблението на сектора за политически цели. "Няма по какъв начин диалогът да не е политически, тъй като става въпрос за харченето на милиарди левове от българския бюджет и европейски средства. Става въпрос за живота и фамилиите на 250 хиляди души, които работят в този бранш ", акцентира обаче Нинова.
"Държим за развиването на българската стопанска система и на българските компании. Ако Българска социалистическа партия ръководи, няма да има привилегировани компании, няма да им бъдат извивани ръцете да заплащат комисиони и рушвети, няма да бъде изземван бизнесът на една компания за сметка на друга, няма да се трансформират разпоредбите в придвижване ", съобщи водачът на социалистите. Тя е отправила и предизвестие към КСБ - "Ако желаете да кърпим модела и системата, няма да намерим решение - нито за стопанската система, нито за вас, нито за страната ". "Моделът се нуждае от коренна смяна. Ние ще се опитаме да създадем това. Ако желаете дружно да променим този модел, ние сме отсреща ", обърна се Нинова към строителите.
От Камарата също настояха за обезпечаване на спокойствието в сектора. Терзиев посочи, че търсят подпомагане за промени в Законите за публичните поръчки и устройството на територията, както и по унифицирането на тръжната документи. Това, което вършим, остава след години и желаем да го вършим по този начин, че никой от нас да не се срами, увери Терзиев.
На срещата са разисквани опциите и механизмите за повишение на заплатите в бранша.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР