Искаме да работим с българско месо, но е недостатъчно за

...
Искаме да работим с българско месо, но е недостатъчно за
Коментари Харесай

Ядем много свинско месо, но след 1 януари може да осъмнем с празни рафтове в магазина

Искаме да работим с българско месо, само че е незадоволително за месопреработката, съобщи Диляна Попова

Българинът консумира около 30 кг свинско месо годишно. В борбата със сивата стопанска система Министерството на финансите вкара нова разпоредба за превозването на локалните артикули. Тя е в действие от 1 октомври за артикули, които са импорт от Европа. 

" Наредбата се отнася за фискалния надзор на артикули с висок фискален риск, каквито са месото и месните артикули. Всяка една стока от друга страна от Европейски Съюз би трябвало авансово да бъде заявена в програмен продукт на НАП и това затруднява работата ни. Освен че авансово се вкарват много данни, трябва да бъдат осведомени от Национална агенция за приходите в какъв брой часа даденият камион ще стигне до получателя. Ако има разминаване в количеството, което идва, нямаме право да приемем доставката, би трябвало да уведомим Национална агенция за приходите, с цел да създадат промяна и откакто получим уведомлението, можем да приемем доставката ", обясни главният специалист в Асоциацията на преработвателите Диляна Попова пред телевизия Bulgaria On Air. 

Един от проблемите за сектора е потребността от назначаване на спомагателен личен състав във компаниите, който да вкарва данните в софтуера към Национална агенция за приходите. За 20 дни работа са открити и дефекти - при подготвени документи не могат да бъдат нанасяни корекции.

Желанието на бизнеса е наредбата за артикули от България да не влиза в действие от 1 януари 2024 година, а да има пролонгация за оптимизация. 

" Наистина проблемите ще са огромни. Да не осъмнем някоя заран и в магазините да няма артикули. Трябва да се автоматизира софтуерът на Национална агенция за приходите, да не блокира след 1 януари. Искаме да не се заявява всекидневно всяка доставка, а месечно получателят и изпращачът да заявяват доставките ", съобщи Попова. Тя беше безапелационна, че новата разпоредба няма да изсветли сивата стопанска система, а единствено усложнява работата на легалните компании. 

Диляна Попова разяснява и данните за смяна в потреблението на месо. В Европейски Съюз тя е намаляла минимално, само че у нас наклонността е друга: " Има леко нарастване на потреблението. Традиционно у нас консумираме повече свинско, по тази причина то най-вече се е повишило. Следва пилешкото месо. А овче и козе месо обичайно се употребяват по празниците "

Свинско месо всекидневно похапват сред 8% и 24% от възрастното население, а птиче - 7-17%. Около 50% от децата употребяват от 2 до 4 пъти седмично месо, което е в границите на целесъобразния банкет. 

" Ние желаеме да работим с българско месо, само че е незадоволително за месопреработката. В последните години се прокарва мнението, че отглеждането на животни вреди на околната среда - не е тъкмо по този начин. В природата има равновесие, което не би трябвало да се нарушава. Не може да съществува земята без отглеждане на животни. В България ще си продължи наклонността за леко повишение на потреблението на месо ", уверена е Попова.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР