Искаме да направим така, че всяко дете да учи по

...
Искаме да направим така, че всяко дете да учи по
Коментари Харесай

Галин Цоков: Всяко дете да учи по свой план, учителите да адаптират задачите към талантите им

" Искаме да създадем по този начин, че всяко дете да учи по собствен самостоятелен проект. И е безусловно допустимо да се подават подобен вид задания, че да развиват гениите на всяко дете. Учителите могат да основават наличие, което да е приспособено към техните възпитаници. " Това изясни министърът на образованието и науката Галин Цоков в ефира на Нова телевизия.

Промяната в метода на ученето е за децата да получават по-интегрални познания и по този начин да са по-подготвени за живота, обясни той.

Намеренията на министъра бяха оповестени поради предстоящите ниски резултати на българските възпитаници на новото изследване на образованието в 81 страни PISA.

" Резултатите от новото изследване PISA няма да са по-добри спрямо 2018 година Надяваме се да не са доста по-зле. Ние сме в страните с ниски резултати от Европейски Съюз, доближаваме се само до Румъния. Очаквам още веднъж да сме в същата компания ", сподели Цоков. Резултатите би трябвало да бъдат оповестени през днешния ден по обед в Париж.

Цоков към този момент разгласи промени в изпитите, с цел да са по-адаптирани към изследването PISA.

" Входното равнище за 9-и клас ще е с по-практически задания. В момента се подчертава върху производство на знанието на по-ниски равнища от практическата устременост.

На изследването след 4-и клас нашите възпитаници се показват по-добре. Защото в началния стадий има повече интегралност на знанието и те по-лесно се оправят да придвижват разнообразни обстановки в теста. Подобна е системата и в новаторските учебни заведения и STEM центровете, където се преподават естествени науки, а не просто химия, физика, биология.

Външното оценяване след 7-и клас се е трансформирало във вход за мечтаните гимназии и това е проблем. Ако създадем обаче обособен приемен изпит, това значи, че не даваме достъп до качествено обучение. Може би би трябвало да създадем изпита след 7-и клас по-интегрален и да не е единствено български и математика.

Искаме да променим характера на дилемите - да са свързани с умения, а не възпроизвеждане на познания ", сподели още Цоков.

" Амбицията ни е тази година след 10-и клас да има повече такива задания ", добави министърът.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР