Искаме да намерим виновен, а не реалните причини за случилото

...
Искаме да намерим виновен, а не реалните причини за случилото
Коментари Харесай

Експерт: Не търсим реалните причини защо стана катастрофата при Своге

Искаме да намерим отговорен, а не действителните аргументи за случилото се и какво би трябвало да се направи, с цел да не се повтаря още веднъж . Това съобщи Христо Радков от Българското обединяване на водачите в изявление за предаването " 12+4 " по стратегия " Хоризонт " на БНР.
Радков беше безапелационен, че не може да се приказва за един провинен, а става върос за " цялост от неточности ". " Шофьорът има виновност - не е съумял да овладее задоволително добре моторното транспортно средство, което ръководи. Метеорологичните условия са били извънредно неприятни. Хора, които са минавали по същото време оттова, са споделили, че пада доста огромно количество дъжд. Но главната причина е самият път ", заключи експерът.
Според Радков у нас се гледа повече на пътя да няма дупки, в сравнение с качество на асфалта. " Много пъти сме казвали, че никой в България не се занимава с коефициента на сцепление на асфалта. Този път е признат преди година и половина, по публикуван акт 16 тогава ", разяснява той.
Експертът напомни, че Българското обединяване на водачите към този момент е предложило там, където няма положително сцепление, асфалтът да бъде фрезован, до момента в който се съберат пари за ремонт и посочи, че изсичане на растителността преди завоите би понижило злополуките с към 30%.
" По въпроса за парите желая да кажа, че преди да се вкара винетната система в България, на всички водачи се обясняваше, че сега, в който стартираме да си плащаме, пътищата ще станат прелестни. Вече си плащаме десетина години и виждаме за какви пътища става въпрос. От следващата година, като влезе тол системата, нещата ще станат отново прелестни, само че доста евентуално след 5 години да водим същия диалози за следващия недобре осъществен ремонт или следващата покруса ", сподели Радков.
Христо Радков мощно се съмнява и, че старите рейсове в България могат и ще бъдат оборудвани с колани, даже това да стане наложително по закон. " Този двуточков колан би трябвало да бъде някъде заловен на място, което, посредством болтове или нещо друго, да устоя една мощ на напор. Това място би трябвало да бъде посочено от производителя. Трябва да бъдат осъществени тествания от самия производител. Ние своеволно не можем да вземем бормашината, да разпробием няколко дупки, да сложим по един болт и да кажем: " Това нещо държи ". Ами в случай че на следващия ден болтът се скъса ", изясни Радков.
Според него коланите не биха трансформирали кой знае какъв брой случилото се при Своге. Той подсети, че рейсът е паднал 20 метра, търкалял се е и даже с колани най-вероятно е щяло да има доста жертви. Радков счита, че водачът Григор Григоров е оживял, тъй като е седял на по-ниско равнище от пасажерите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР