Искам да ви поздравя за успехите на България и по-конкретно

...
Искам да ви поздравя за успехите на България и по-конкретно
Коментари Харесай

Дидие Рейндерс: България да ускори усилията за попълване на състава на ВСС


Искам да ви поздравя за триумфите на България и по-конкретно за приключването на Механизма за съдействие и инспекция и приемането ви в Шенген. Знам, че идващото ми посещаване ще бъде след приемането ви в Шенгенското пространство по въздух. По отношение на върховенството на закона, това е извънредно значимо за Европейски Съюз. Гаранциите за това са доста значими за Европейски Съюз и националните парламенти.

Това съобщи европейският комисар по правораздаване Дидие Рейндерс по време на чуването си в взаимното съвещание на Комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, Комисията по конституционни въпроси и Комисията по правни въпроси, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Рейндерс показа Доклада на Европейската комисия за господство на закона за 2023 година Рейндерс посочи, че към този момент е провел диалози с правосъдния министър Атанас Славов и са разискали отчета. “С новия отчет минаваме към съответни рекомендации към всяка страна членка. Имаме четири глави за всяка страна членка”, разясни той.

“По отношение на системата и независимостта на системата ние преглеждаме отговорността на основния прокурор като стъпваме на констатациите от предходните отчети и уговорките поети към България от предходните интервали. Трябва да бъдат подхванати спомагателни стъпки във връзка с независимостта на съдиите и дигитализацията на правосъдието”, счита Рейндерс.

“Знаем, че националната тактика за битка с корупцията продължава”, сподели той и подсети за подхванатата промяна на КПКОНПИ. Според него дейностите на страната ни са в вярната посока, само че по думите му към момента има какво да се желае във връзка с политическата самостоятелност на членовете на комисията. “Трябва да обсъдим елементи във връзка с назначението на членовете на комисията”, разяснява той.

Рейндерс заяви, че следва работна група да стартира да следи за спазването на свободата на словото и отбраната на публицистите от гонене. “Защитата на публицистите остава доста значима тематика и би трябвало да се работи за по-добра бистрота за собствеността на медиите”, безапелационен е еврокомисарят.

В отчет за 2023 България е получила няколко рекомендации - ускорение на напъните за попълване на състава на Висш съдебен съвет, да е налице уместен механизъм за санкциониране на държавни средства за реклами разпределени към разнообразни медии и други Комисията ще насочи отчет към страните членки за поканването на Албания, Сърбия, РСМ за присъединяване в договаряния за присъединяване в Механизма за съдействие и проверка”, добави той.

“България е деен член в процеса на върховенството на закона от приемането ви в Европейски Съюз. Диалогът би трябвало да продължи и се надявам да получим поддръжка за укрепването на върховенството на закона.

Надявам се да ни подкрепите за даването на военна помощ за Украйна”, сподели еврокомисарят.

Той разяснява и какво би трябвало да се направи, с цел да се подсигурява независимостта на хората в правната система. “Трябва да вземете поради рекомендациите на доста значими органи. Работим по доста промени, само че е доста значимо да се съблюдават рекомендациите. В последна сметка това, което е доста значимо е независимостта на членовете на правната система. Много е значимо да сте уверени, че разполагате с квалифицирани хора и че те са политически независими”, счита Рейндерс. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР