Искам да обърна внимание на колегите кандидати за народни представители,

...
Искам да обърна внимание на колегите кандидати за народни представители,
Коментари Харесай

Кацаров към кандидат-депутати: Оставете Covid, здравният модел е тотално компрометиран

Искам да обърна внимание на сътрудниците претенденти за народни представители, които на следващия ден ще ръководят страната и опазването на здравето да не се подвеждат по това, че Covid ни е отговорен за всичко. Здравната ни система е в извънредно неприятно положение и нашите медико-статистически индикатори са най-лошите и преди да пристигна Covid. С тези думи се обърна служебният здравен министър Стойчо Кацаров към представители на главните политически партии по време на конференцията “Заедно за повече здраве “, на която бяха обрисувани главните провокации пред здравната система и концепциите на политическите обединения за решаването им.

Кацаров съобщи, че огромните провокации за решение в здравния бранш са други, разнообразни от епидемията.

" Много е евентуално след последната вълна въобще да не сте изправени пред казуса Covid. Оставете Covid настрани, концентрирайте се в решение на проблемите на здравната система, тъй като тя не е готова за работа така и така предизвикателство ", сподели Кацаров.

По думите му моделът на здравно обезпечаване е тотално злепоставен. " 2 млн. души заплащат здравни вноски , а останалите не заплащат и в това време на неосигурените непрекъснато се дават услуги , за които обезпечените си заплащат. Ако не се върнем към основата на здравния модел да плащаш вноски и против тях да получаваш услуга, ще преминем тотално към бюджетно финансиране на здравната система ", разяснява Кацаров.

Той напомни, че страната е предиздвикала НЗОК да заплаща дотации на лечебни заведения, да заплаща непосредствено заплати на лекари, сестри, което няма нищо общо със здравното обезпечаване.

" Това е опустошен модел на здравно обезпечаване и би трябвало да се поправя, другояче ще сме отново на опашката в Европа по всички медико-статистически индикатори ", сподели той.
Кацаров обърна внимание на големия проблем с доплащането , който се нуждае от коренно решение. " Има хора, които доплащат по няколко хиляди лв., а други – нищо. Къде е солидарността ? ", попита той.

Кацаров уточни като огромен проблем и свръхрелугалацията в бранша , която в този момент е причина лечебните заведения да не могат сами и гъвкаво да си разкриват спомагателни кревати за Covid.

" Ще се изправите пред големи несъответствия в достъпа и качеството на здравната помощ, несъответствия сред лекарите и сестрите. Здравната грижа в този момент сме я оставили на околните на хората ", уточни Кацаров, визирайки дребния брой медицински сестри.

" Някои взимат по 30-40-50 000 лева заплата, други взимат по 850 лв. ", добави той.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пък обърна внимание на бъдещите депутати, че с изключение на от приказки и пожелания здравната система се нуждае от проверка на законодателството, с цел да се случат набелязаните промени.

Здравният икономист Аркади Шарков показа разбор, съгласно който в идващите години здравната система ще бъде изправен пред растеж на болните и хоспитализациите като следствие от епидемията от Covid-19. Причината е, че доста хора не са търсили помощ по време на вълните на ковид и ще се извърнат към здравната система със забавяне .

През 2020 и 2021 година има 20% спад на хоспитализациите , което допуска недиагностицирани и нелекувани хронични болести Приблизително 2300 са недиагностицираните болни от злокачествени болести по планирани данни за 2020 и 2021 година Подобни трендове се чакат и при съдрдечно-съдовите, респираторните и ендокринните болести.

Здравеопазването ще става все по-скъпо и ще има потребност от повече вложения, разяснява Шарков. Това може да се финансира посредством целево заделяне от акцизи. Ако се заделят 10% от акцизи, в допълнение 564 млн. лева ще влязат в здравната система. Други източници могат да са в допълнение здравно обезпечаване и кешови доплащания, само че при по-прозрачни цени на услугите.

Данни от социологически изследвания недвусмиселно демонстрират, че хората не желаят нарастване на здравните им вноски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР