Искам да насърча гражданите на Стара Загора – питайте, настоявайте,

...
Искам да насърча гражданите на Стара Загора – питайте, настоявайте,
Коментари Харесай

Не спирайте да настоявате пред властите да решават проблемите Ви

Искам да насърча жителите на Стара Загора – питайте, настоявайте, изисквайте от хората, които сте избрали, тъй като те са на тези позиции поради Вас. Това сподели Огнян Златев, консултант в Генерална дирекция „ Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване “ в Европейската комисия, който взе присъединяване в третото събитие в границите на европейския план " Преход на опциите ", в Стара Загора. Той направи коментара си по отношение на коментар от страна на представители на бизнеса в България, че някои политики на Европейския съюз не са добре приспособени за България и съответно за старозагорския район.

В случая със Стара Загора вие сте в привилегировано състояние. Защото с изключение на политическото управление на страната, с изключение на еврокомисари и евродепутати, които също са определени с вашите гласове, вие имате и еврокомисар, който идва от Стара Загора (бел. ред. – Илиана Иванова). Затова напомняйте за вашите проблеми в района, тъй като по този начин вършат всички останали ", сподели Златев.

Той приказва и от опита си на началник на представителството на Европейската комисия в България и Хърватия. И изрично съобщи, че

в случай че сами не си помогнем, няма кой да ни помогне. "

Златев изясни на присъстващите на конференцията в Стара Загора, че в Брюксел не са осведомени в елементи какви са проблемите на хората на районно равнище. И по тази причина ги посъветва:

Трябва последователно и настойчиво да настоявате, без да се отчайвате. "

Той прикани бизнесът да се учи от опита на неправителствените организации, които, съгласно него, са доста сполучливи в Брюксел в отстояването на своите претенции.

Златев прикани общините даже да основават свои представителства в Брюксел, както вършат районните управляващи в други елементи на Европа, с цел да пазят ползите си на локално равнище.

Той отхвърли и  необятно публикуваните изказванията, че " Брюксел постанова на България ".

Когато се разискват другите решения и политики към масата на договарянията постоянно стои български министър, министър-председател или президента. Да се приказва, че нещата са наложени от Брюксел, без да сме си споделили мнението, не е правилно и вярно. Друг е въпросът каква позиция сме отстоявали ", сподели Златев.
Проблеми на пазара на труда
Той засегна и тематиката с извънредно огромния проблем – освен за България, само че и за Европа и даже за света – с неналичието на задоволително квалифицирана работна ръка. Според него има три метода да се преодолее този проблем: чрез вложения в обучение, посредством преквалификация на хора в дейна възраст, които могат да придобият нови умения и да се преквалифицират, посредством импорт на служащи от трети страни, което обаче е доста нестабилен вид.

Той цитира много отрицателна статистика на Евростат, съгласно която хората в дейна възраст в България нямат предпочитание да се преквалифицират. Той отдава това от една страна на неналичието на финансов запас, само че и на нежеланието на българите да го вършат.

За страдание в европейски проект сме на последно място в класациите за хора в дейна възраст, които се преквалифицират или имат предпочитание за това, с концепцията да стартират нова работа. Статистиката демонстрира, че в Европейски Съюз 34% от хората в дейна възраст минават или имат желание да се преквалифицират, до момента в който в България този % е едвам 10. Много сме обратно ", сподели Златев.

Според него след 10 години 90% от всички процеси в стопанската система ще изискват не базови, а междинни умения за работа с цифрови технологии.

По данни на Евростат европейската стопанска система ще загуби 83 милиона работни места, тъй като софтуерното развиване ще ги направи непотребни, само че в това време ще са нужни нови 69 милиона служащи за специалности, които занапред ще се появяват.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР