Искам да кажа много ясно, че Германия гледа много сериозно

...
Искам да кажа много ясно, че Германия гледа много сериозно
Коментари Харесай

Скопие декларира в Берлин: Имаме искрено и позитивно отношение към България

" Искам да кажа доста ясно, че Германия гледа доста съществено на европейската вероятност на страните в района (на Западните Балкани). Това се отнася изключително за Република Северна Македония, която от дълго време извърши критериите за присъединение към Европейски Съюз и по тази причина предходната есен положихме доста старания да бъде свикана първата междуправителствена конференция в границите на нашето председателство " - това съобщи немският външен министър Хайко Маас на взаимна конференция с външния министър на Северна Македония Буяр Османи, който е на посещаване в Берлин, съобщи македонската телевизия Алсат М.

Маас се разгласи срещу разделянето на Република Северна Македония и Албания по пътя им към Европейски Съюз .

" Германското държавно управление поддържа португалското председателство на Европейски Съюз колкото е допустимо по-бързо да се намерят решения на двустранните въпроси, с цел да може про-бързо да се открие конференцията за присъединение на Северна Македония и на Албания. Не споделяме други размисли за делене на двете страни ", сподели Маас.

" Германия е подготвена да помогне за решение на противоречивите въпроси сред Република Северна Македония и България, само че от основно значение е разногласието да се позволи двустранно ", добави Хайко Маас, представен от македонските медии и Българска телеграфна агенция.

" Миналата година имахме интензивни договаряния с сътрудниците в Скопие и София и предлагаме по-нататъшна поддръжка с нашия опит, доколкото и двете страни изискат това. Основното е, че тези въпроси би трябвало да се вземат решение на двустранно равнище. Историците би трябвало да водят договарянията в границите на комисиите, без напън извън ", сподели той.

" Северна Македония има откровено и положително отношение към прилежаща България ", сподели на собствен ред Буяр Османи и изрази подготвеност за нахлуване в диалози всъщност за неразбирателствата, хоито по думите му обременяват връзките сред двете страни.

" Ключът, несъмнено, е в Договора за другарство, подписан през 2017 година сред двете страни, като прецизна политическа рамка за разрешаване на които и да са неразбирателства ", сподели Османи.

Във връзка с появилите се предишния месец неофициални дипломатически документи Маас отхвърли каквото и да е замесеност на Германия в тях, като съобщи, че Берлин не поддържа смяна на границите на Балканите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР