Искали са да избягат. На всяка цена. Бягството им към

...
Искали са да избягат. На всяка цена. Бягството им към
Коментари Харесай

Крайната спирка на едно бягство

Искали са да избягат. На всяка цена. Бягството им към стремежи Запад завършва обаче в България. Загиват край Пазарджик - при злополуката на микробуса, с който ги транспортират каналджиите. А.Беер с детайлности за случая.

Тихо и умерено наподобява пред дребната морга на болничното заведение в Пазарджик - на стотина километра югоизточно от столицата София. Сивокафявата постройка излъчва неприятна миризма на разлагане. В моргата лежат и телата на няколко души, чието бягство на Запад ненадейно е завършило в България. Загинали са при злополука при започване на юни на близката автомагистрала – един българин и 9 неидентифицирани чужденци. Загинали са на място, спомня си основният доктор Васил Вълчев. Междувременно се знае повече за този случай: починалият българин – 16-годишно момче – е карал микробуса, с който каналджии превозвали бежанци. Останалите 9 починали са афганистаци и пакистанци.

„ Най-големите компликации за нас, след подобен драматичен случай, са парите и идентифицирането на жертвите”, споделя пред репортерката на АРД Андреа Беер шефът на дипломатическата задача на Афганистан в София Ахмад Сидик Длер. Ако починалите нямат документи у себе си, посолството би трябвало да намери оживели при злополуката, да изпрати в Афганистан фотоси и ДНК-проби на жертвите, а най-после би трябвало да провежда и превозването на телата до Афганистан - откакто бъде открита тяхната идентичност.

Каналджиите вземат пари освен от живите

„ Преди страната помагаше на бедните фамилии за разноските, само че последователно това се трансформира в проблем. За двама от починалите, които към този момент са върнати от Пазарджик в Афганистан, техните фамилии бяха изпратили пари посредством външното министерство. Но в последно време жертвите станаха доста – афганистанци умират освен в България. А връщането на тяло в Афганистан коства сред 3 000 и 3500 евро. Това са разноски, които афганистанската страна просто не може да си позволи”, споделя посланикът.

Каналджиите злоупотребяват също и с отчаянието на околните на жертвите, добавя той. Те вземат пари освен от живите, а и от фамилиите на мъртвите - за връщането на телата им назад в родината. Вземат ли обаче парите, изчезват, без да изпълнят обещаното, споделя още дипломатът. Сътрудничеството с българските управляващи той дефинира като положително. Лично той разбирал хората, които бягат от Афганистан - от войната, тероризма и икономическата съсипия.

Защото са желали да избягат непременно

"Ние преглеждаме сходни нещастия, като тази злополука, постоянно в по-широк подтекст: за какво изобщо хора биват принуждавани да вършат това? ", споделя Матис льо Рут, началник на софийското бюро на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците. В този смисъл той приканва за естествени, човешки процедури за приемане на леговище.

Льо Рут поддържа контакт и с осемте оживели от злополуката, които са с пострадвания главно в региона на главата, гръдния панер и корема. Разходите за тяхното лекуване, както и за аутопсията на жертвите, са за сметка на болничното заведение в Пазарджик, споделя доктор Вълчев. "Това доста натовари бюджета ни - сред 20 и 25 хиляди евро излезе всичко. Телата на двама от починалите към момента се съхраняват в моргата - на двама афганистанци ", прибавя той.

Докато осемте потърпевши при злополуката скоро ще продължат някак по-нататък, двамата афганистанци в моргата чакат да стартира последното им пътешестване. Ако прокуратурата освободи телата, тогава българските управляващи ще уредят формалностите, а труповете ще бъдат превозени до летището в София. А оттова те ще заминат за страната, от която тези хора безусловно са желали да избягат. На всяка цена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР