„Исках да докажа, че България не е зависима и можем

...
„Исках да докажа, че България не е зависима и можем
Коментари Харесай

Двата кораба с газ от САЩ пътуват, има къде да пристанат. „От коректност“ Петков пази в тайна цената и компанията

„ Исках да потвърдя, че България не е подвластна и можем да отстояваме ползите си. По този метод да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете. Газът от Съединени американски щати идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „ Газпром”. Паралелно, до момента в който бяхме в Съединени американски щати, договорихме и азерския газ, който да пристигна в България на 1 юли, без значение дали е издигната гръцката връзка “, изясни той.

По думите му гръцката връзка е доста значима, само че не е основна за доставките. Това „ изхвърлило в кошчето” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, тъй като тази връзка не е издигната.

Министър-председателят изясни, че през септември България е дала едностранен отвод от количествата азерски газ. По думите му с това страната е изгубила стотици. „ По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от „ Газпром”. Всички тези месеци тази облага е отивала някъде. Според мен това е функционалност на корупция “, сподели той.

Във връзка с въоръжението в Съединени американски щати Петков е дискутирал опцията да ни бъдат предоставени самолети втора ръка поради закъснението на F-16: „ Говорим за към шест. Надявам се да създадем това напълно скоро. Ако има някакви заплащания, ще бъдат оперативни разноски “.

„ Не се върви към Трета международна война “

Кирил Петков цитира европейски сътрудници и Съединени американски щати, които чакат войната да продължи няколко години.

„ Това не е нещо, което ще свърши скоро. Трябва да сме сигурни, че нашите ползи са предпазени и не вкарваме страната в спомагателна рецесия “, сподели министър-председателят, който изрази убеденост, че българското държавно управление в сегашния си състав е безусловно вярното, с което да преминем през сериозния за цяла Европа интервал. Според него не се върви към Трета международна война. Въпросът бил какъв брой бързо може да бъде преодоляна сегашната рецесия.

„ Ето я вратата “

Относно недоволството и митингите на превозвачите министър-председателят разяснява, че схваща представителите на сектора. „ Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прелестно. Но нямаме”, счита той.

Кирил Петков разяснява и записа от срещата с превозвачите: „ Четири пъти ме прекъснаха и споделиха: „ Нямаме време да Ви слушаме “. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: „ Ето я вратата “. По думите му дребните превозвачи не са си тръгнали от срещата. „ Не може да се поддаваме на чисто политическия напън на някакви хора, които желаят просто това държавно управление да не е там “, добави министър председателят.

„ В дълготраен проект РСМ би трябвало да е в Европейски Съюз “

Според Петков всеки се пробва да продаде концепцията за оттегляне или неотстъпление от позицията ни за Република Северна Македония. Истината обаче била, че в дълготраен проект РСМ би трябвало да е в Европейски Съюз.

„ Правата на българите в РСМ пък би трябвало да бъдат предпазени. Затова би трябвало да махнем политическата реторика и да се работи. Това държавно управление няма да направи нищо без българския парламент. Нищо прикрито – покрито няма да се случи. Ние ще защитим напълно нашия интерес “, безапелационен бе министър председателят.

По думите му дълготрайният ни интерес съответствува с този на Република Северна Македония. „ Кой желае комшия, който да е безпаричен, не в Европейски Съюз и със затворени граници. Ветото за РСМ ще бъде вдигнато, когато си свършим работата”, разгласи министър-председателят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР