Исак Нютон е не само изключителен учен, но и гениален

...
Исак Нютон е не само изключителен учен, но и гениален
Коментари Харесай

Защо 300 години след смъртта на Нютон неговите тайни са толкова ценни и опасни?

Исак Нютон е освен извънреден академик, само че и талантлив алхимик и окултист. Тайните към това разкрива скандинавският публицист Курт Ауст в романа " Невидимото приятелство ", издание на „ Персей “. От действителните обстоятелства, свързани с мистериозния код, употребен от Нютон, с цел да скрие откритията си в региона на непозволените науки, Ауст заплита избухлив сюжет.
Жена се прострелва в центъра на Париж пред очите на десетки шокирани очевидци. Скоро по-късно околните й стартират да получават кодирани известия и скъпи колета от нея. Бившият й брачен партньор, който в никакъв случай не е преставал да я обича, е брилянтен математик и в този момент би трябвало да разчете шифрованите послания, получени от нея, с цел да разбере повода, предиздвикала я да пожертва живота си.
Защо триста години след гибелта на Исак Нютон неговите окултни и алхимични секрети са толкоз скъпи и рискови?
Исак Нютон (1643-1727) е считан от мнозина за най-великия и авторитетен академик в света. Той е физик, математик, астроном, мъдрец и алхимик. Открива закона за гравитацията и за всемирното привличане и законите за придвижване слага основите на класическата механика. Освен ръководител на Британското кралско научно сдружение, заема и върховен държавен пост по предопределение персонално от краля. В резултат на изследванията на древен текстове дефинира датата на разпъването на Иисус Христос - 3 април 33 година Оспорва съществуването на Светата Троица, смятайки, че тя е въведена през 4. век посредством имитация на древен текстове. След гибелта му е открито, че в тялото му има обилни количества живак и затова се е занимавал с алхимия. Резултатите от тайните си занимания Нютон е кодирал, а кодът наскоро бе дешифриран. Върху това гради книгата си скандинавският занаятчия на трилъра Курт Ауст.
„ Перфектната литературна форма прави този разказ с секрети и загадки извънредно забавен... Интелигентно и свежо четиво за феновете на мистерии... “ – такава е оценката на най-популярния норвежки всекидневник VG.
" Невидимото приятелство " е на първо място трогателен разказ, който мъчно можеш да оставиш. Четивното изложение се движи бързо през времето и пространството. В един миг се намираш в Париж, в идващия се озоваваш в Англия през 17 век. Курт Ауст разпростира своята история толкоз добре, че в случай че се интересувате от тайни трилъри, тази книга би трябвало да бъде идната във вашия лист “ – декларира друго скандинавско издание, Bogrummet.
Евен Вик, гениалният математик, сътрудничещ на секретните служби и разбиващ всевъзможни шифри, е воин и на различен, превеждан към този момент на български, разказ на Курт Ауст - „ Алхимия на отмъщението “.
Курт Ауст е виртуоз на престъпния род и един от най-хубавите скандинавски създатели, чиито книги са сравнявани с тези на Том Егеланд и Дан Браун. Притежава в сбирката си двете най-големи награди за престъпна литература – „ Златният револвер “ (или „ Ривертон “, Норвегия) и „ Стъкленият ключ “ (за най-хубав разказ, написан в скандинавските страни).
В превод на български в този момент ще се появи и романът „ Денят на Страшния съд “ от Курт Ауст. Напомнящи Шерлок Холмс и лекар Уотсън, героите на Ауст – академични професор и асистентът му, проверяват закононарушения в навечерието на XVIII век. Литературните критици съпоставят романа с „ Името на розата “ от Умберто Еко.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР