Isa Begov Hamam Boutique Hotel няма да ви се стори

...
Isa Begov Hamam Boutique Hotel няма да ви се стори
Коментари Харесай

Isa Begov Hamam Boutique Hotel 556 години история или как вакъфствоtо прави хотел

Isa Begov Hamam Boutique Hotel няма да ви се стори толкоз величествен, колкото очаквате, когато си мислите за постройка на 556 години. Освен през последните 3, постоянно е била Хамам или градската баня на Сараево.

Много по-малка от нашата в София, тя дава ясна визия какво бихме могли да създадем с паметника на културата в своята столица, в случай че мислехме туристически като босненците за своята.
Сградата е ситуирана досами крайбрежната улица и сред два от нейните най-важни мостове. Единият води директно към сърцето на остарелия град в ориенталски жанр, докъдето са стотина метра по моста и оттова, колкото пренеците по мрежата от тесни дребни улички. Само напряко е фамозната чешма в центъра му, до която са не повече от 5 минути муден ход.

А другият мост близо до хотела е Латинският, който след завземането на града напълно от мюсюлманите след войната от 1992-95 година е върнал османското си име. Това е точно мястото, където Гаврило Принцип стреля по австрийския престолонаследник и това дава старт на Първата международна война.

Изобщо, крайбрежната улица е прелестно място за разходка в Сараево, комбинираща архитектурата от австрийския протекторат в края на 19-и век със соцстила от ерата на Тито, когато Босна е част от Югославия и даже беше нейна витрина – стана столица на зимните олимпийски игри през 1984 година Още нещо, по което градът си наподобява със София – неговата планина с изненадващото име Румъния стартира безусловно от центъра – дели ги единствено един завой от зданието на прелестната градска и национална библиотека и стартира изкачването към зимните писти и олимпийските обекти.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР