Иса Ахмед продава захар в своя магазин на пазар в

...
Иса Ахмед продава захар в своя магазин на пазар в
Коментари Харесай

Ел Ниньо: Необичайно сухото време води до недостиг на захар и скок на цените на храните

 Иса Ахмед продава захар в магазина си на пазар в Абуджа, Нигерия: Захарта в международен мащаб се търгува на най-високите цени от 2011 година Иса Ахмед продава захар в своя магазин на пазар в Абуджа, Нигерия: Захарта в международен мащаб се търгува на най-високите цени от 2011 година насам. - Авторско право AP Photo/Chinedu Asadu От Анджела Саймънс & Aniruddha Ghosal и Chinedu Asadu с AP Публикувана на 20/11/2023 - 14:06 Споделете тази публикация  Бутон за затваряне  facebook Фейсбук  facebook  twitter Twitter  twitter  flipboard Flipboard  flipboard  изпрати Изпрати  изпрати  reddit Reddit  reddit  messenger Messenger  messenger  linkedin Linkedin  linkedin  vk VK <им src= " https://static.euronews.com/website/images/vector/social-icons/article-redesign-vk.svg " width= " 48 " height= " 48 " alt= " vk " class= " u-show-for-medium " loading= " lazy " fetchpriority= " low " >

Сухите метеорологични модели на Ел Ниньо доведоха до удвояване на цените на захарта.

РЕКЛАМА

Стремно покачващите се цени на захарта оставиха на Исхак Абдулрахим малко избор. Увеличаването на цената на хляба би означавало спад в продажбите, тъй че нигерийският пекар реши да понижи производството си на половина.

За доста други пекарни, които се борят да останат на повърхността, до момента в който понасят по-високи разноски за гориво и брашно, стратосферната захар цените се оказаха последната капка и те затвориха вечно.

Захарта е нужна за приготвянето на самун, който е съществена храна за 210-те милиона души в Нигерия. За мнозина, които се борят да сложат храна на масата, той предлага на ниска цена източник на калории. Ръстът на цените на захарта - нарастване от 55 % за два месеца - значи по-малко пекарни и по-малко самун.

„ Това е доста сериозна обстановка “, споделя Абдулрахим.

Захарта в международен мащаб е търгуват на най-високите цени от 2011 година, основно заради по-ниските световни доставки след извънредно сухото време, навредило на реколтите в Индия и Тайланд, вторият и третият по величина експортьори в света.

Това е единствено последният удар за разрастващите се нациите, които към този момент се оправят с дефицита на съществени артикули като ориз, и възбраните за търговия с храни, които прибавиха към.

Всичко това способства за продоволствената неустановеност заради комбинираните резултати от естествения климатичен феномен, войната в Украйна и по-слабите валути. По-богатите западни народи могат да поемат по-високите разноски, само че по-бедните народи се борят.

Ел Ниньо тласка световните ресурси от захар до 14-годишно дъно

Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие предвижда Спад от 2 % в международното произвеждане на захар през сезон 2023-24 година спрямо миналата година, което значи загуба от към 3,5 милиона тона, споделя Фабио Палмери, световен стоков пазар на ФАО

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР