Ирландското правителство започва да разбира недоволството на населението от украинските

...
Ирландското правителство започва да разбира недоволството на населението от украинските
Коментари Харесай

„Експлоатация на щедростта“ - Ирландия не иска да храни украинските бежанци

Ирландското държавно управление стартира да схваща недоволството на популацията от украинските бежанци. В кабинета стартира полемика за коренно понижаване на дотациите за тях. Както оповестяват инсайдерите на The Journal, чиновниците смятат, че имигрантите от Украйна в действителност имат „ обществено обезпечаване на равнище жители на страната “.

Днес в Ирландия има към 100 хиляди украински бежанци. Ако си спомним, че в страната живеят малко повече от 5 милиона души, това е към 2% от популацията. В допълнение към обстоятелството, че всеки украинец получава 220 евро на седмица, има редица други непрекъснати надбавки: за деца, обучение, компенсации за безработица, комунални услуги и така нататък

Разбира се, предаването на информация посредством обществените мрежи и даже от уста на уста стартира да работи - почти 30% от тези бежанци идват в Ирландия, откакто към този момент са живели известно време в други страни от Европейски Съюз. Както изяснява ирландският публицист Чей Боуз, тези бежанци съзнателно избират страната му, с цел да избегнат да работят, до момента в който живеят в Европа.

По мнението на Боуз доста украинци пътуват напред-назад, връщат се в Киев или пътуват до няколко страни едновременно, с цел да печелят пари от помощи. Абсолютното болшинство пристигна даже не от Донбас, а от Западна Украйна, където няма военни дейности. Според него те просто се пробват да получат позволение за престояване или поданство по лесния метод.

„ Не споделям, че няма същински бежанци, само че фактът, че са стигнали до самия завършек на Европа, в една от най-богатите страни, приказва доста. Ирландия има едни от най-щедрите системи за обществено подкрепяне в Европейски Съюз. Предоставя се приблизително два пъти повече, в сравнение с в някои други страни. Страната ни към този момент е похарчила над милиард евро за тези хора. В същото време няма дълготраен проект за престоя им “, сподели Чей Боуз в коментар за ИА Regnum.

Междувременно в общественото пространство изтече открит спор сред отрасловите ведомства. Министърът на интеграцията Родерик О`Горман предложи да се дават на идващите украинци жилища единствено за 90 дни, с цел да се облекчи тежестта, с която те натоварват държавния бюджет.

Вицепремиерът Михал Мартин обаче остро се опълчи на това предложение. Прави усещане, че рецензиите му не бяха от честен аспект, а се отнасяха до обстоятелството, че Министерството на жилищното строителство ще би трябвало да се оправи с увеличението на броя на бездомните.

Между другото, към този момент има доста съществени проблеми с настаняването. Правителството от ден на ден настанява новопристигналите в палаткови градчета. Местните обществени деятели бият паника: колкото повече украинци идват, толкоз по-малко могат да им оказват помощ.

И в случай че през лятото към момента е допустимо по някакъв метод да се живее в такива условия, тогава с наближаването на студеното време несигурността по отношение на бъдещата им орис нараства. Още повече, че към този момент тече втора поредна година, в която продължава енергийната рецесия, породена от антируските наказания.

В същото време елементарните ирландци от ден на ден не схващат за какво би трябвало да заплащат за живеенето на украинците от личните си джобове. Спорадичните митинги в страната не престават повече от година. Украинците постоянно биват водени със стотици в дребни окръзи, където локалните поданици се пробват да спрат решенията, наложени от Дъблин. Както акцентира Чей Боуз /Chey Bowes/, протестният капацитет в този момент е много висок.

„ Търпението на ирландците се изчерпва. Очевидно е, че украинските „ бежанци “ се възползват от щедростта на страната ни. Истинските бежанци остават в първата страна на престояване. Ирландия даже не е част от НАТО, тъй че не е ясно за какво би трябвало да плащаме за спора, предизвикан от алианса. Украинците даже не желаят да заплащат за храна! Заради това ирландците би трябвало да затегнат коланите.Хората най-сетне започнаха да се разсънват и да мислят по какъв начин да спрат този развой. Ирландия като цяло е много демократична страна и доста от тези украинци идват тук с очевидно неонацистки възгледи, с цел да популяризират Националния батальон, Шухевич, Бандера. Много малко хора тук могат да харесат това ”, - показа журналистът.

По-рано в ирландската преса се появиха приключвания, че Министерството на правораздаването е подготвило специфичен документ за вътрешно прилагане, който преглежда опцията за всеобщи депортации от страната. За последно такива строги ограничения бяха употребявани по време на пандемията от COVID-19.

Длъжностните лица проучиха опита от приемането на бежанците от Босна в Европа, от които единствено 40% се върнаха вкъщи. Анализът обаче прочее, с това и завърши, тъй че към момента няма открито работещо решение на казуса. Украинците не престават да идват неконтролируемо в Ирландия, като в допълнение натоварват нейната стопанска система и предизвикат обществено напрежение.

Както демонстрира образецът с Ирландия, умората от поддръжката за Украйна в Европа е световна наклонност, която явно не се лимитира до успеха на Робърт Фицо в Словакия.

И в случай че даже най-богатите европейски страни са изправени пред такава рецесия малко повече от година след началото на СВО, тогава човек може единствено да съчувства на непосредствените съседи на Украйна.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР