Ирландски Сетер е ловно куче, което е лоялно, игриво и

...
Ирландски Сетер е ловно куче, което е лоялно, игриво и
Коментари Харесай

Ирландски Сетер

Ирландски Сетер е ловно куче, което е лоялно, игриво и отзивчиво. То е доста уместно за хора, които обичат да вървят на лов, както и за фамилии с дребни деца и за фенове на природата. Ирландски Сетер е съвършена работна порода, която е с потвърдени през вековете качества.

История на Ирландски Сетер

Ирландски Сетер се цени високо в родната си Ирландия и е със статут на национално благосъстояние. Името на породата се появява за пръв път в писмени документи през 1570 година. Смята се, че в жилите на актуалния Ирландски Сетер тече кръвта на пойнтери, шпаньоли, вълкодави и блъдхаунд. През XVII век породата Ирландски Сетер става доста известна, защото се е считало за изтънчено да се върви на лов за птици.

Интересът към Ирландски Сетер бил главно от страна на богатите аристократи, тъй като единствено те можели да си разрешат да развъждат кучета и да отделят задоволително средства за селективни усъвършенствания. Благодарение на ирландските джентълмени работните качества на породата се подобрявали от ден на ден.

През XVII век станали изключително известни червено-белите сетери, които били елементарно забележими в храсталаците по време на лов, за разлика от събратята им с напълно червеникава четина. Затова на тях постоянно им слагали бяла забрадка на врата, с цел да са по-забележими и с цел да не ги объркат с лисица и да ги гръмнат. През 1882 година е основан и първият клуб на породата. Стандартът бил одобрен в Дъблин през 1885 година.

Стандарт на Ирландски Сетер

Мъжките представители на породата Ирландски Сетер доближават до 66 сантиметра височина и тежат към 32 кг, а женските стават високи до 63 сантиметра и тежат до 27 кг. Муцуната на ирландския сетер е издължена и към върха се стеснява, носът е кафеникав, червеникав или черен. Очите са с овална форма и са кафяви. Ушите на Ирландски Сетер са клепнали, меки и щедро покрити с четина. Челюстите са доста мощни, с едри зъби. Гръдният панер на ирландския сетер е доста добре развъртян, коремът е спретнат. Крайниците са стройни и мускулести.

Опашката на ирландския сетер е дълга и кучето не я подвига над гърба си. В долната част на опашката има украсителни ресни, както и по задната част на крайниците. Козината на ирландския сетер е гъста, мека и със междинна дължина. Тя е по-къса на муцуната и предната част на крайниците, а по тялото е относително дълга. Цветът на козината на ирландския сетер е едноцветен - кафеникаво-червеникав или в доста тъмните нюанси на рижавото. Допускат се дребни бели петна по муцуната, темето, челото, гърдите, гърлото или пръстите. Като обособена вариация е прието оцветяването на козината на червено-белия ирландски сетер.

Грижи за Ирландски Сетер

 Ирландски Сетер

Козината на ирландския сетер има потребност от съвсем ежедневно разресване, с цел да не се сплъстява и заплита. Ирландският сетер има потребност от доста придвижване, по тази причина най-добре за него би било да живее на двор, само че през нощта би трябвало да спи в къщата дружно със стопанина си, с цел да се усеща по-близо до него.

Ирландският сетер ще бъде доста благополучен, в случай че може да се включва в същински лов, където да покаже работните си качества, само че в случай че това не може да се реализира, като сурогат могат да се употребяват игри, които имитират лова. Добре е постоянно да се преглеждат дългите уши на ирландския сетер, с цел да се избегнат затруднения от инфекции.

Съвети за развъждането на ирландски сетер в домашни условия можете да намерите на посочения линк.

Обучение на Ирландски Сетер

Ирландският сетер елементарно се поддава на образование, а защото е с съвършени работни качества, той има нюх за това какво би трябвало да прави по време на лов, даже да не се образова особено. При образованието на ирландски сетер е добре да се употребява композиция от изрично гледище за осъществяване на дадената команда с добра дума и лакомство.

Хранене на Ирландски Сетер

Ирландският сетер има потребност от висококачествена храна, която да обезпечава нужните за положителния му външен тип и здравето му субстанции. Затова може да храните ирландски сетер с подготвени храни за кучета от премиум клас или с натурални артикули, които да обогатявате постоянно с витамини и минерали, които са витално значими за тази порода. Ирландският сетер на драго сърце ще хапва агнешко, заешко, телешко, пилешко месо и дивеч, както и техните субпродукти.

Тлъстите меса като свинско и овнешко не са подобаващи за ирландски сетер. Може да допълвате менюто на кучетата от тази порода със сварен ориз и елда, попарени и охладени овесени ядки, сварена и обезкостена морска риба, кисело мляко] нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, зеленчуци и плодове. Не е добре да давате на ирландски сетер прясно мляко, пържени и мазни храни, пикантни и прекомерно солени храни, тестени и захарни произведения, тръбни кокали, прекомерно студени и прекомерно горещи храни.

Заболявания на Ирландски Сетер

Ирландският сетер се отличава с доста положително здраве, само че породата е склонна към наследствено обусловени болести, измежду които изпъква тазобедрената дисплазия. Ирландският сетер може да страда от инфекции на ушите. Породата е склонна към приплъзване на стомаха, което може да е съдбовно, по тази причина е доста значимо след щедро хранене кучето да не се движи интензивно най-малко час и половина.

 Ирландски Сетер

Любопитни обстоятелства за Ирландски Сетер

Ирландският сетер е много пламенно куче, тъй че не е уместно за феновете на спокойния живот. Ирландският сетер ще посреща радостно стопаните и ще бъде другарски надъхан към гостите. Природната словоохотливост на тези животни им оказва помощ да се схващат даже с по-буйни деца и непознати кучета, само че тъкмо заради този факт не стават за кучета-пазачи.

Ирландският сетер възприема всеки човек като другар. Ако се звънне на вратата, Ирландският сетер ще лае толкоз мощно, че всички ще схванат за това. Един от най-известните притежатели на куче от породата Ирландски Сетер е бил президентът на Съединени американски щати Хари Труман. Неговият любим Майк се настанил в Белия дом и предиздвикал доста хора по целия свят да заобичат породата.

Недостатъци на Ирландски Сетер

Сред минусите на породата Ирландски Сетер може да се означи, както и при останалите сетери, прекомерно развитият ловджийски инстинкт. Затова не се предлага ирландски сетер да се разхожда в градски условия без мотив, тъй като може да подгони котка или друго дребно животинче и да се изгуби.

Ако желаете да си вземете представител от тази порода, разгледайте нашите разгласи за ирландски сетер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР