Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е различен от повечето териери, тъй

...
Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е различен от повечето териери, тъй
Коментари Харесай

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е друг от множеството териери, защото при него не е толкоз изявен присъщия за тези кучета дебелоглав и предпочитание за доминиране. Заради това Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е желан за домакински любим за фамилии с деца.

История на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Историята на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер стартира в Ирландия преди епохи, когато тези кучета са били употребявани най-вече за лов на гризачи и са били любимци на локалните фермери. Кучетата от тази порода са се показали и като доста положителни помощници на ловците, по тази причина ирландците ги трансформирали в една от обичаните си ловни породи кучета, които наподобяват на ризеншнауцер, дратхаар, фокстериер и даже малко на болонка. Това са все породи кучета с брада.

Постепенно ролята на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер като ловджия била сменена от тази на известен домакински любим. Заради положителния си темперамент и атрактивния си външен тип кучетата от тази порода бързо се популяризирали в цяла Европа и Съединени американски щати и станали известни като домашни любимци. След като бил одобрен стандартът на породата, Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер почнал да взе участие и да побеждава в изложения на кучета.

Стандарт на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Мъжките представители на породата Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер стават високи до 51 сантиметра и тежат до 20 кг, женските са по-фини - те са високи до 48 сантимера и тежат до 18 кг. Муцуната на кучетата от тази порода е издължена, ушита са полуизправени, като връхчетата им са клепнали напред. Козината на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е с цвят на пшеница. Тя е мека и може да е както права, по този начин и леко вълниста.

Около муцуната на кучетата от тази порода може да има тъмни косми - тъмнокафяви или черни на цвят. Те са съсредоточени най-много към брадата на кучето. Гръдният панер на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е добре развъртян, опашката може да се купира и тогава стои изправена и е къса, а в случай че не се отреже, се завива над гърба на кучето. Носът на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е черен, очите са тъмнокафяви, само че нормално не се виждат, тъй като са скрити под кичури четина.

Грижи за Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер има потребност от вярно подкастряне, с цел да наподобява по отношение на стандартите за тази порода. Козината на муцуната се подстригва по-късо, с цел да изпъкне брадата. Козината на тялото и крайниците се подстригва на една дължина, с цел да може крайниците да са завършени в красиви прави линии.

Ако не се подстригва постоянно козината на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер, той ще замязя на огромна космата топка. Козината на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер би трябвало постоянно да се сресва, а кучето да се къпе на два-три месеца със специфични щадящи козината шампоани за кучета. Редовно би трябвало да се ревизират очите и ушите на кучетата от тази порода, с цел да не зародят инфекции.

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер има потребност от доста бягане, защото това е работна порода и тя би трябвало да изразходва силата си. В противоположен случай кучето може да стане апатично или пък прекомерно интензивно и да се пробва да унищожава всичко в дома, в който живее.

Обучение на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е мъдро куче, само че като множеството териери страда от липса на централизация и може да му омръзне да извършва кучешки командите. Затова Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер има потребност от умел и безапелационен собственик, който да го кара да извършва командите, без обаче да демонстрира физическа експанзия по отношение на кучето. Ако всяко изпитание на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер да извърши вярно командата се насърчава, кучето ще прави опити постоянно да радва стопанина си с осъществяване даже на сложни задания.

Хранене на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер не е капризно куче във връзка с храната, само че може да развие алергия, изключително в случай че го храните със колбаси, които съдържат соя. Затова внимавайте какво давате на кучето си и се ориентирайте към кучешки храни от премиум клас или висококачествени натурални артикули. Телешко и заешко месо, агнешко и пилешко месо и техните субпродукти са съвършени за кучетата от тази порода. Те би трябвало да се съчетават с разнообразни типове зеленчуци и плодове, а също по този начин с твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, сварен ориз и попарени овесени ядки. Не се предлага да давате на кучето от тази порода пилешки тръбни кокали, прясно мляко, свинско и овнешко месо, сурова и пушена риба, пушени меса, сладко и пържено, тестено и пикантно.

 Куче Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер Снимка: furry_portraits/pixabay.com

Заболявания на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер може да страда от проблеми с бъбреците, по тази причина би трябвало да получава задоволително количество течности и да не се храни единствено с гранулирана кучешка храна. Освен това кучетата от тази порода може да страдат от разнообразни типове хранителни алергии при кучетата, които стават ясни единствено по пътя на изключването, тъй че с времето ще разберете какво би трябвало да избягвате, когато вършиме менюто на вашия любим. Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер също по този начин може да страда и от внезапна загуба на протеини, което може да се овладее единствено благодарение на умел ветеринар.

Любопитни обстоятелства за Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

За разлика от множеството типове териери, Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер не лае непрестанно, даже когато остава самичък. Когато се случва да лае кучето, то желае да предизвести стопаните си за приближаването на чужд човек към дома.

Кучетата от тази порода са като бавачки за дребните деца и за разлика от другите типове териери не демонстрират кучешка експанзия, в случай че малчуганите играят малко по-грубо с тях.

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер до края на живота си е с темперамент на малко кутре и непрекъснато желае да играе. Затова стопанинът на кучето би трябвало всеки ден да отделя време за игри и образование на кучето си.

Заболявания на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер няма изявени дефекти, като се изключи че в случай че не намира метод да изразходва вярно силата си, той може да стане хиперактивен или нападателен. Като цяло кучетата от тази порода са игриви и желаят непрекъснато внимание, тъй че не са подобаващи за хора с претрупан график.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР