Ирландия отбелязва националния си празник - Деня на Свети Патрик.

...
Ирландия отбелязва националния си празник - Деня на Свети Патрик.
Коментари Харесай

Ирландците празнуват Деня на Свети Патрик

Ирландия отбелязва националния си празник - Деня на Свети Патрик. Той е един от най-известните и почитани християнски светии. На него са отдадени над 2000 катедрали и църкви по света.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Денят на Свети Патрик се отбелязва на 17 март като държавен празник в Ирландия, Северна Ирландия, на Монсерат и в канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Патрик се смята също за настойник на Нигерия, където имало главно ирландски мисионери.

Първоначално цветът, който се е асоциирал с Патрик, е бил синият, само че през вековете въздействието на зеления цвят е повишено. Зелени панделки и детелини са се носели по случай Деня на Свети Патрик още през XVII век. Според поверието Патрик е употребявал трилистната детелина, с цел да изясни Светата троица на езичните ирландци и носенето на детелини се е трансформирало във значим миг от празненствата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Ирландия празникът на Свети Патрик е празнуван с доста ритуали и приветстван доста уместно. Пият се ирландско уиски и бира. Той се отбелязва и в България. Тази вечер НДК и Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методии " ще бъдат осветени в зелено.

Така те ще се включат в световната самодейност на Ирландия, която свързва над 250 здания и забележителности в огромните градове по света, като Колизеума в Рим, Наклонената кула в Пиза, Ниагарския водопад, Операта в Сидни, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк и доста други.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР